Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO | Noi vestigii descoperite pe strada Regele Ferdinand. Arheologii au scos la lumină inclusiv obiecte de mobilier

Obiecte de mobilier și uz zilnic, unele inedite, dar și oase de animale care ne dezvăluie meniul clujenilor de acum câteva sute de ani sunt câteva dintre lucrurile descoperite de arheologi cu ocazia săpăturilor efectuate pe strada Regele Ferdinand.

Specialiștii au scos la iveală structura Turnului Podului, unul dintre cele mai importante puncte de acces în Clujul medieval, care reprezenta, spun ei, capătul celei mai vechi străzi atestate documentar din oraș, la 1.362.

Săpăturile arheologice au oferit, însă, și informații importante cu privire la stilul de viață al clujenilor din secolul XV și până în secolul XIX.

„Avem șansa să găsim elemente care ne relevă viața de zi cu zi din istoria Clujului și clujenilor, de la foarte multe elemente legate de gastronomie până la modul cum arăta mobilierul în perioada medievală. Putem să spunem că orășenii mâncau carne de oaie, de vită, un anumit tip de pește, pe baza descoperirilor arheologice. Am descoperit, de exemplu, poate cele mai frumoase piese de inventar, dintr-o casă medievală, cahlele (deschizătură prin care iese fumul, n. red.) de sobă, teracotele de sobă”, spune arheologul Cosmin Rusu, cadru universitar la Universitatea Babeș-Bolyai.

Potrivit arheologilor, turnul medieval a fost suprapus unei structure romane despre care există unele indicii că ar fi putut adăposti, de asemenea, un turn din acea epocă.

Trecătorii spun că vestigiile merită să puse în valoare, în ciuda traficului rutier din zonă.

„Ar putea să facă aici, lângă Poștă, un afișaj electronic în care să vezi cum arăta turnul pe vremuri și că aici era. Orice trecător care trece pe aici, în zece ani, să știe ce este acolo jos”, spune un clujean.

„Sunt lucruri frumoase, dar din păcate e mare aglomerație, nu au loc (mașinile, n.red.) Gară, centru… sub pământ sunt multe lucruri frumoase, dar trebuie și deasupra cumva”, a spus un alt bărbat care trecea prin zonă.

„Principalul sunt oamenii, că circulă, dar vestigiile trebuie și ele descoperite, pentru că sunt originile noastre”, a spus și un alt clujean.

Autoritățile locale spun că vor ține cont de toate recomandările arheologilor și istoricilor cu privire la modul de conservare al vestigiilor descoperite.

„Le-am alocat timpul necesar pentru cercetările arheologice, la fel vom face și pentru banda următoare, care deocamdată nu este decopertată. Am discutat pentru a marca în pavajul trotuarului, printr-o placă de bronz, aceste descoperiri arheologice, o soluție care a fost aplicată și în alte orașe europene, în zonele de centru istoric, care deocamdată a fost agreată de acești parteneri”, a declarat directorul de dezvoltare al Primăriei clujene, Ovidiu Câmpean.

După finalizarea lucrărilor de modernizare a străzii Ferdinand, pe sensul de mers dinspre strada Horea spre centru, vor circula doar mijloacele de transport în comun.

Pentru continuarea lucrărilor este necesară descărcarea arheologică a descoperirilor făcute. Autoritățile spun că strada va fi redată circulației până în 1 decembrie.

Valoarea totală a proiectului, care cuprinde modernizarea a alte trei străzi, este de aproximativ 3 milioane de euro.

 

Ovidiu Cornea

 

X
X
X