FOTO | Premieră la Cluj: O mumie egipteană a fost supusă unor investigații computer tomograf la USAMV

Specialiștii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj au realizat pentru prima dată investigarea computer tomograf și radiografică a unei mumii umane, dar și a unor organe umane mumificate, precum și a unor mumii animale.

 

Investigațiile au fost făcute în Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală Veterinară de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Vetrinară din Cluj, la cererea celor de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, care deține colecția, în cadrul proiectului „Zei și muritori din Egiptul antic”.

„Avem un acord de colaborare cu muzeul, la fel cum avem un astfel de acord și cu Spitalul Județean Cluj, care apelează uneori la noi pentru investigații în cazul unor pacienți cu o greutate care depășește capacitatea aparatelor CT din dotarea spitalelor. CT-ul pe care îl avem aici este pentru uz uman, dar suportă greutăți de până la 200 kilograme, față de cele din spitalele umane, care ajung la 120-150 kilograme. Experiența de investigație a mumiei umane, organelor umane mumificate și a mumiilor animale a fost o premieră, ceva special și pentru noi. A avut loc scanare în vederea stabilirii conținutului și gradului de alterare/conservare, iar informațiile și rezultatele vor fi folosite pentru restaurarea pieselor care aparțin muzeului”, a explicat șef lucrări dr. Robert Purdoiu, de la USAMV Cluj.

Pe lângă mumia umană, s-au făcut investigații și pe mumii de Ibis, șoim, crocodil, dar și pe o mână umană și alte organe umane.

„Din câte știm, este prima dată în România când se fac astfel de investigații la nivel de Facultate de Medicină Veterinară. Această mumie a mai fost supusă examinării radiologice în anii 1980, dar nu și investigațiilor CT. Este foarte fragilă, a fost scanată cu tot cu sarcofag, iar informațiile legate de sarcorfag vor fi folosite de către restauratori în vederea recondiționării. Ne bucurăm mult că am putut face parte din proiect și așteptăm cu interes interpretarea rezultatelor din partea specialiștilor muzeului”, a mai spus dr. Robert Purdoiu.

Printre obiectele de patrimoniu se numără câteva mumii de animale, dar și fragmente de corp uman mumificate, statuete ushebti – simbol al defunctului în lumea de dincolo, precum și statuete reprezentând divinități, ca Isis, Osiris, Harpokrates.
Într-un film documentar vor fi prezentate cele mai importante și mai sugestive momente din culisele proiectului, dar și rezultatele acestuia, au arătat reprezentanții universității clujene.

La aceste investigații au participat specialiști din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al USAMV Cluj-Napoca, respectiv șef lucrări dr. Robert Purdoiu, conf. dr. Radu Lăcătuș și tehnicianul Alex Muntean, în colaborare cu reprezentanții MNIT – dr. Diana Bindea, dr. Eugenia Beu-Dachin și dr. Irina Nemeti.

 

Foto: USAMV Cluj-Napoca / Robert Purdoiu

 

Ne poți asculta și aici: