FOTO | Se lucrează la suprailuminarea a 63 de treceri de pietoni din Cluj-Napoca

Nu mai puțin de 63 de treceri de pietoni nesemaforizate vor fi suprailuminate pentru creșterea siguranței participanților la trafic.

Lucrările de suprailuminare sunt în toi la Cluj-Napoca la 63 dintre cele 113 treceri de pietoni nesemaforizate care vor fi iluminate suplimentar pentru a crește siguranța celor care traversează strada.

Programul a început cu un proiect pilot, în cadrul căruia astfel de lucrări au fost făcute pe trecerile nesemaforizate de strada Donath și strada Plevnei.

Iluminarea suplimentară a demarat, practic, în urma procesului de bugetare participativă, fiind una dintre propunerile clujenilor.

Deocamdată, Primăria Cluj-Napoca a primit aviz pentru cele 63 de treceri de pietoni care se află în lucru, urmând să facă demersuri și pentru restul.

Trecerile de pietoni vor fi dotate cu sisteme de iluminat inteligente, echipate cu surse LED și controlabile de la distanță, pentru creşterea gradului de siguranţă a tuturor participanților la trafic, în special a pietonilor.

„Pe fiecare parte a trecerilor de pietoni şi pentru fiecare sens de circulaţie, a fost montat câte un stâlp echipat cu aparate de iluminat cu distribuţia asimetrică a fluxului luminos. Aceştia sunt amplasați înaintea trecerii de pietoni din direcţia de deplasare a traficului, iar fluxul luminos este direcționat spre pietonii aflaţi pe trecere, creându-se astfel un contrast pozitiv între pietoni și fundal”, au arătat reprezentanții Primăriei.

Practic, fiecare stâlp de iluminat este echipat cu senzori de prezență, astfel încât în momentul în care pietonii intră în zona de detecție fluxul luminos va crește la nivelul maxim. La o anumită perioadă, care este setată din sistemul de gestiune, de la momentul în care senzorul nu mai detectează mișcare în aria configurată, fluxul luminos se reduce pentru a se economisi energia electrică. Senzorii permit detecția tuturor participanților la trafic și se pot configura de la distanță prin intermediul sistemului de gestiune.

Valoarea totală a investiției este de aproape 2,8 milioane de lei și este finanțată prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

 

Sursa foto: Facebook/Emil Boc

 

Ne poți asculta și aici: