FOTO | Studenți „de probă”. 75 de elevi care provin din medii de risc pot să vadă cum e să studiezi într-o universitate de top

Zeci de elevi cu rezultate bune, însă aflați în situații de risc, învață în aceste zile ce înseamnă să fii student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Liceenii participă la o școală de vară de tip punte, cum o numesc organizatorii, care are rolul de a-i ajuta pe aceștia în parcursul lor academic și profesional, dar și de a reduce abandonul școlar.

„Sunt copii care sunt orfani de unul sau ambii părinți, sunt copii care au părinți plecați în străinătate la muncă, sunt copii care locuiesc la sat și fac liceul la oraș și, ceea ce contează foarte mult, au media peste 8 la învățătură. Ei au șansa, astfel, să vadă că și ei pot să ajungă într-o universitate de top, să vadă că se pot dezvolta pe toate planurile și o să își dorească asta mai mult”, explică Anca Iulia Nicu, coordonatorul programului Electro Summer.

În total, 75 de elevi care provin din medii de risc s-au transformat, pentru următoarele două săptămâni, în studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Tinerii participă la cursuri și ateliere în cadrul celor trei facultăți de profil electric, dar și la activități recreative.

„În acest program o să învățăm și o să trăim în pielea studenților. Pe mine, cel puțin, mă motivează. Mă gândesc că într-un fel i-ar motiva pe elevi să rămână la școală, le-ar arăta o perspectivă nouă, partea frumoasă”, spune un tânăr.

 

 

„Cred că tabăra este o oportunitate extrem de frumoasă pe care am putut să o dobândesc, să îmi cunosc în acest fel propriile forțe. În viitor îmi doresc să urmez secția de Automatică și Calculatoare la UTCN”, a spus un alt elev, care este din Râmnicu Vâlcea.

Programul Electro Summer se desfășoară pentru al treilea an consecutiv la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Ioana Pîrlea

Ne poți asculta și aici: