Zeci de rețete inovative au fost prezentate astăzi de către studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară în cadrul unui workshop demonstrativ.
Unii tineri și-au demonstrat creativitatea prin produse inedite, alții au prezentat rețete transmise din generație în generație. Cu toții au promovat, însă, produsele sănătoase.
Între preparatele inedite prezentate de studenți s-au regăsit și pastele cu adaos de făină de quinoa și sfeclă roșie.
Pe lângă aspectul inedit al produsului și gustul special, acesta aduce și beneficii pentru consumatori, a precizat Consuela, studenta care a create acest sortiment.
„Ceea ce este nou este că am adăugat făină de quinoa pe lângă făina de grâu dur și sfeclă roșie. Am adăugat aceste ingrediente pentru că sunt considerate alimente funcționale și aduc beneficia organismului. Au o valoare nutrițională mai bogată, proteine foarte multe, compuși bioactivi. De exemplu, sfecla roșie conține betaine, iar quinoa conține flavonoide, fenoli care ajută organismul la buna funcționare și anume previn bolile cardiace, sunt antiinflamatoare, ajută sistemul gastrointestinal”, spune Consuela.
O altă studentă a folosit plantele aromatizante în mai multe preparate. Profitând de faptul că deține o cultură de lavandă, Cristina a introdus acest ingredient în pâine, dulceață și miere.
„Se știe că lavanda are peste 100 de beneficii, inclusiv calmante, antiseptice, antihelminice, dar și un gust foarte aromat, inedit. O pâine cu lavandă și roșii uscate pot să zic că ar merge foarte bine cu un platou de brânzeturi, iar dulceața chiar are un gust foarte special”, și-a prezentat Cristina produsul.
Tinerii au creat și deserturi speciale. Teodora, spre exemplu, a preparat clătite cu făină de ghindă.
„Se simte cumva făina de ghindă și gustul acela de ghindă, dar se simt și condimentele – coriandrul și nucșoara. Împreună au un gust aparte. Inovația de sănătate presupune faptul că, în primul rând, condimentele au un puternic efect antioxidant, apoi făina de ghindă are efecte foarte benefice, reglează colesterolul și are un indice glicemic foarte scăzut”, a spus Teodora.
În cadrul universității clujene, tinerii sunt încurajați să creeze rețete și să își dezvolte latura antrepenorială.
„Practic le cultivăm această încredere că ei pot deveni antreprenorii de mâine, cei care pot schimba într-un fel activitatea unei societăți și, sigur, să aducă inovații pe piața alimentară. Pentru că, în general, firmele mari sunt echilibrate în ceea privește inovația, iar antreprenorii mici sunt cei care reușesc să mute piesă cu piesă un munte dintr-un loc în altul”, a spus prorectorul Dan Vodnar.
Reprezentanți ai mediului de afaceri, profesori și specialiști în domeniu au evaluat produsele, iar cele mai bune rețete au fost premiate.
Ioana Pîrlea