Puieții forestieri crescuți în pepinierele din județ vor fi plantați în toamnă și vor da naștere la noi păduri. Acestea vor fi mai bine protejate după intrarea în vigoare a noului Cod Silvic.
Directia Silvica Cluj pregătește noua generație de puieți. În imagini, sunt cei crescuți la Ocolul Silvic Gherla și Cesari care, din toamnă, vor da naștere unor noi păduri.
Suprafața cu culturi de puieți forestieri din pepinierele Direcției Silvice Cluj a crescut în fiecare an, iar anul trecut a ajuns la 8 hectare. În ceea ce privește pepiniera cu puieți ornamentali, aceasta a crescut la 10 hectare şi va creşte și în acest an cu încă 2 hectare, portrivit reprezentanților Romsilva.
Direcția Silvică Cluj produce, în cadrul pepinierelor silvice administrate, respectiv Mihai Viteazu, Juc, Dezmir, Cesari, Sălătruc și Zam, o gamă diversă de puieţi ornamentali din specii de rășinoase şi foioase, atât de talie mică pentru garduri vii, cât şi diverse forme altoite, de talie mare pentru scuare, aliniamente decorative, parcuri și amenajări de spatii verzi în jurul locuințelor.
În cadrul celor două campanii de împăduriri anuale derulate de Romsilva se folosesc exclusiv puieți forestieri proveniți din pepinierele silvice administrate. În ultimii 7 ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a plantat peste 200.000.000 puieți forestieri.
Pădurile vor fi mai protejate. A fost adoptat noul Cod Silvic
Noul Cod silvic a fost adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi de Parlament. Acesta prevede, printre altele, că furtul de arbori intră sub incidența penală indiferent de prejudiciu și că tirurile sau camioanele cu care sunt transportați copacii tăiați ilegal vor putea fi confiscate.
De asemenea, tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale, iar avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn.
Sursa foto: Facebook/Romsilva