GALERIE FOTO | Sala Polivalentă, transformată în unitate de suport cu 360 de paturi, pentru pacienții cu forme ușoare de Covid-19

Amenajarea primului „spital de campanie” din Cluj destinat pacienților cu coronavirus s-a încheiat. Acesta se află în incinta Sălii Polivalente și are 350 de paturi. Unitatea este una de tip suport, un fel de ultimă redută în lupta de la Cluj și dispune doar de logistică minimă. Dotările medicale nu sunt cele specifice unui spital.

 

Totuși, dacă unitatea va deveni operațională, aceasta se va întâmpla doar după epuizarea celor aproximativ 670 de locuri dedicate pacienților COVID-19 din spitalele clujene. Aici ar putea activa aproximativ 80 de cadre medicale, medici, asistente și infirmiere.

Pentru cazuri ușoare

Unitatea ar urma să preia doar cazuri ușoare:

„Vreau să precizez că nu este un spital, este o unitate medicală de suport, asta înseamnă că în această unitate, dacă vom avea nevoie de ea, vor fi internați pacienți asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară, pentru că dorim ca la acești pacienți care constituie practic sursă, transmiterea să fie controlată în acest fel. Dotările medicale nu sunt la nivelul unui spital, pentru că nu este vorba de un spital”, a spus medicul epidemiolog Alexandru Coman, care a supervizat  proiectul din partea DSP.

Dotări minime

Practic, pe locul terenului central din interiorul sălii au fost instalate peste 150 de paturi, pe mai multe șiruri, delimitate între ele cu separatoare de carton. Pe peretele din spatele pacientului stă desenată o fereastră către o pășune verde, menită să îi îndulcească acestuia șederea.

Pe fiecare pat a fost pregătit câte un set de lenjerie, iar lângă se află un scaun și un sertar… de carton.

Alte aproximativ 150 de paturi se află la inelul de la etajul 1 al sălii, pe holurile largi. Aici noutatea este că, spre deosebire de paturile de la parter – pe structură de pal, o bună parte a acestora sunt montate pe un schelet din… carton: “Este un carton tratat și sunt doar câteva, restul sunt pe pal”, asigură Ioana Toșa, director regional pe zona Clujului, a lanțului de hipermarket-uri care a fost principalul finanțator al amenajării. În fapt, numărul paturilor cu suport de carton nu este atât de mic: în cel de-al treilea spațiu amenajat, în sala de sport secundară, de la demisol, toate cele peste 40 de paturi sunt realizate din acest material.

Utilizat doar dacă se epuizează locurile din spitalele COVID

Potrivit reprezentantului DSP Cluj, s-a reușit amenajarea mai multor circuite, cu intrări separate pentru pacienți, medici, respectiv pentru externări,  transportul alimentelor și eliberarea deșeurilor.

Unitatea va fi utilizată doar dacă se va epuiza capacitatea de internare a celor șase spitale clujene – Spitalele de Boli Infecțioase, Boli Pulmonare, Medicală 1, Recuperare, Polaris și Clujana, care tratează sau vor trata pacienți COVID.

Prefectul Mircea Abrudean
Prefectul Mircea Abrudean la inaugurarea spitalui de campanie din Sala Polivalentă

 

„După cum am spus de la început, vorbim de o resursă logistică de ultim resort, pe care sperăm să nu o utilizăm niciodată, este prevăzută în planul strategic medical de reorganizare a asistenței spitalicești din județul Cluj pe ultima linie, după ce epuizăm toate unitățile spitalicești din județul Cluj, ajungem la acest spital de campanie organizat, într-un parteneriat de succes, aici la Sala Polivalentă. În măsura în care va fi necesară operaționalizarea acestui spital de campanie, sigur că vom avea resursa umană necesară pentru a face posibil acest lucru”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

Va rămâne amenajat cel puțin două luni

Chiar dacă nu își va intra în rol, unitatea va rămâne în stadiul actual, cel puțin o perioară:

“Cel puțin pentru lunile mai și iunie vor putea să conteze colegii noștri pe acest spital în Sala Polivalentă, dacă după luna iulie se vor relua activitățile sportive, culturale, și acest spital înseamnă că nu își mai are rostul și nu va mai exista. Va stat atâta vreme cât va exista risc epidemiologic major în România”, a spus primarul Emil Boc.

Primarul Emil Boc
Primarul Emil Boc la inaugurarea spitalui de campanie din Sala Polivalentă

 

Dotările, preluate de ISU

Dotările ar urma să ajungă ulterior la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, urmând să poată fi folosite în caz de nevoie. Costul acestora este de altfel estimat la 250.000 de euro, conform reprezentanților companiei care au finanțat lucrările, alături de mai mulți parteneri din mediul de afaceri privat și de unele ONG-uri.

 

Ovidiu Cornea

 

Foto: Tiberiu Crișan

 

Ne poți asculta și aici: