UPDATE | Incident în parcul public din Grigorescu. O poartă de fotbal a căzut peste un copil

Incidentul a avut loc miercuri seară pe terenul de fotbal, public, din parcul de pe Bulevardul 1 Decembrie din cartierul Grigorescu. Terenul a fost închis provizoriu de către autorități, după ce una din porțile metalice de joc s-a desprins și a rănit un minor, în vârstă de 10 ani.

UPDATE 1 Copilul s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii, acuzând „durere minimă în zona capului”, fiind externat în cursul serii în care a fost accidentat, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru Copii, Daniela Dreghiciu: „Copilul a fost evaluat în UPU, atât clinic cât și imagistic, fără a exista leziuni care să necesite internare. Copilul a plecat la domiciliu, însoțit de părinți. Toți copiii care pleacă la domiciliu, cu recomandarea de supraveghere la domiciliu, primesc și un set de recomandări privind această supraveghere, adică sunt semne și manifestări care în cazul în care apar trebuie să readucă acel pacient într-un serviciu medical. Nu a fost cazul acestui copil”, a specificat medicul.

UPDATE 2 Reprezentanții Primăriei au menționat că poarta de fotbal era în stare corespunzătoare de funcționare și că incidentul ar fi fost cauzat de utilizarea neadecvată:

„Aceste echipamente din parcurile de joacă pentru copii sunt verificate periodic de către reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. Ultima verificare a fost efectuată chiar la începutul acestei săptămâni, iar poarta respectivă de fotbal era în condiții tehnice corespunzătoare. Din păcate, în acest caz, copilul a utilizat necorespunzător infrastructura sportivă, practic s-a agățat de bară, determinând smulgerea acesteia. În cursul zilei de ieri problema a fost remediată iar parcul a fost redeschis”, a spus, pentru EBS Radio, Mirela Bălan, reprezentant al Biroului Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca.

Reprezentanții Primăriei fac apel la utilizatorii infrastructurii din parcuri să respecte normele de folosire; pe de altă parte, ei nu au putut preciza dacă poarta de fotbal a fost prinsă cu mecanisme suplimentare și dacă o utilizare necorespunzătoare ar putea conduce la un nou incident.

_____

Potrivit relatărilor de la fața locului, confirmate și de tatăl băiatului, tânărul s-ar fi agățat de poartă și aceasta s-a desprins, lovindu-l puternic la tâmplă.

La fața locului au sosit atât Poliția, Poliția Locală cât și echipajele medicale de la Serviciul de Ambulanța Cluj, iar tânărul a primit îngrijiri pe teren, după care a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe Copii.

„Copilul s-a jucat fotbal, s-a prins de poartă și poarta a căzut peste el. Soția a fost cu copilul, pe mine m-a anunțat că s-a întâmplat accidentul și că a fost lovit copilul, în așa fel încât copilul a leșinat. Și-a revenit, dar are o leziune la cap, e la Urgența de copii”, ne-a declarat tatăl băiatului, care a dorit să nu îi fie divulgat numele, la scurt timp după producerea incidentului.

Bărbatul a rămas o bună perioadă de timp pe terenul de fotbal, până la sosirea criminaliștilor care au cercetat incidentul. Ei au verificat, împreună cu tatăl băiatului, stabilitatea celeilalte porți. Părintele copilului spune că nici aceasta nu ar fi suficient de stabilă, existând un balans puternic, în momentul în care cineva se agață de aceasta. Tatăl băiatului spune că este nedumerit cu privire la cine va suporta consecințele incidentului.

Pe de altă parte, unul dintre angajații care s-au ocupat de închiderea cu lacăt a terenului a încercat să explice că porțile de fotbal sunt prinse cu mai multe șuruburi, la sol, și sunt suficient de stabile dacă sunt folosite corespunzător, dar că tinerii nu respectă regulile de utilizare și de aceea există riscul desprinderii.

Dosar penal pentru vătătamare din culpă

Șeful Poliției Locale, Marcel Bonțidean, ne-a declarat joi dimineață că este la curent cu incidentul, dar nu cunoaște detalii și că situația este de competența Serviciului de specialitate din Primăria clujeană. EBS Radio a solicitat o reacție din partea Primăriei Cluj-Napoca pe această temă, cu privire la ce măsuri urmează să fie luate.  Vom reveni cu reacția autorităților.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Poliție al județului Cluj au precizat că în cauză s-a deschis dosar penal, pentru vătămare din culpă.

„La data de 23 septembrie a.c., în jurul orei 19:40, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați cu privire la rănirea unui minor de 10 ani, din Cluj-Napoca, care se afla pe un teren de fotbal din aceeași localitate. În fapt, la aceeași dată, în timp ce minorul se afla pe un teren de sport din municipiul Cluj-Napoca, o poartă metalică a cazut asupra sa, rănindu-l. Acesta a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor de specialitate. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal”, ne-au transmis reprezentanții ISJ Cluj.

Parcul public de joacă din cartierul Grigorescu este împărțit în mai multe zone, în centru fiind situat terenul de fotbal, sintetic, dotat cu nocturnă. Acesta poate fi utilizat în mod liber și este unul intens folosit, pe toată durata zilei, în special seara.

Ovidiu Cornea

 

 

 

 

 

Ne poți asculta și aici: