Interviurile EBS | Alina Dobra: „Inclusiv tinerii români care nu au BAC-ul pot studia într-o universitate din Marea Britanie”

Manager pentru Europa al unei companii care recrutează tineri care vor să studieze în Marea Britanie, Alina Maria Dobra a vorbit la EBS Radio despre sistemul britanic de învățământ și de ce e acesta atât de atractiv, inclusiv pentru români.

Alina Maria Dobra a vorbit pe larg despre modul în care tinerii români pot studia în universitățile din Marea Britanie, care sunt recunoscute în întreaga lume, dar și despre sistemul de învățământ de acolo, care îmbină cu succes teoria cu practica. Mai mult, la studii sunt acceptați și tineri care nu au trecut examenul de Bacalaureat în România.

„În Marea Britanie se pune mult accentul pe partea practică nu pe teorie, comparativ cu ceea ce e la noi în țară, unde teoria e baza în examene deoarece majoritatea examenelor de la noi din țară sunt scrise. În schimb, în Marea Britanie sunt foarte puține examene scrise. Deci un student care aplică la nivel de licență o să aibă undeva la trei, patru examene pe perioada celor trei ani de studiu. Restul sunt doar rapoarte prin care studentul studiază și face partea de cercetare singur. El intră în partea practică a modului de învățare, lucrând pe studii de caz, făcându-și raportul individual, ca mai apoi profesorul să le dea note”, spune Alina Maria Dobra.

Mai mult, cei care obțin o diplomă în Marea Britanie, obțin o diplomă în limba engleză recunoscută la nivel internațional și se pot angaja în orice companie fără să mai aibă nevoie de certificate sau examene suplimentare care să ateste că vorbesc această limbă.

Alina Maria Dobra a mai arătat că studenții din Marea Britanie au foarte multe facilități, inclusiv să câștige bani încă din primul an, pe lângă faptul că acolo pot găsi specializări care la noi în țară nu există.

„Am avut studenți care au aplicat la muzică, de exemplu o specializare pe partea de DJ. La noi nu se găsesc așa specializări anume pe ceea ce-și dorește studentul. Și deja ne-au spus din primul an că au internship-uri, fac placement-uri cu diferite organizații care organizează evenimente, care-i pun în contact în întreaga Europă. Merg pe bază de voluntariat, dar voluntariatul e plătit acolo, deci e ca și cum ar lucra pentru organizațiile respective. Și deosebirea dintre România și Marea Britanie este că fiecare universitate are departament de angajare. În momentul în care studentul ajunge să fie în cadrul universității el poate să apeleze la departamentul care îl ajută să găsească un loc de muncă”, a spus Alina Maria Dobra despre câteva dintre deosbirile dintre sistemele de educație din țara noastră și Anglia.

Ascultați interviul integral pe care Alina Maria Dobra i l-a acordat lui Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: