Interviurile EBS | Camelia Gui: „Trebuie să combatem risipa și să învățăm respectul pentru resurse”

Camelia Gui, inițiatoarea proiectului Clujul sustenabil, a vorbit la EBS Radio despre consumul responsabil al resurselor și despre reciclare.

Camelia Gui, inițiatoarea proiectului Clujul sustenabil, dar și coordonatorul programului Banca de Alimente din Cluj, a vorbit și despre cât de bine e pusă e la punct legislația în domeniul reciclării din România, ce se poate face concret la nivel individual, dar și despre schimbările climatice și cum ne afectează acestea.

„Pentru mulți oameni, întâlnirea aceasta cu schimbările climatice și cu efectele lor se produce, de fapt, unde e fundația: la resursele de hrană. Și am văzut oameni care se plâng, deja, de acestea și se știe că în zona de sud există o suprafață destul de mare amenințată cu deșertificarea. Faptul că nu ajung asemenea informații la noi, nu înseamnă că nu există problemele astea. Realitatea nu este doar ceea ce știm noi, realitatea este mult mai vastă decât ce cuprindem noi cu ochiul sau cu mintea, și ar trebui să începem să ne raportăm la lumea reală, nu la bula noastră”, spune Camelia Gui.

Ea a vorbit și despre „piramida” gestionării deșeurilor și cum se face reciclarea în România.

„În piramida gestionării deșeurilor, reciclarea vine doar ca a patra opțiune. Întâi de toate trebuie să îți regândești consumul, apoi să refuzi plasticul de unică folosință și orice consum de resurse noi, apoi să îți reduci consumul dacă nu ai reușit să-l refuzi și apoi, a patra opțiune, să reciclezi. Reciclarea, în sine, nu e o soluție. Dacă mâine am fi capabili să separăm tot gunoiul,  nu ar fi suficiente instalații și infrastructură în lume să recicleze tot plasticul și toate materialele puse în uz. Deci, efectiv, nu ar exista capacitatea de reciclare”, a mai spus Camelia Gui.

Ascultați interviul integral pe care Camelia Gui i l-a acordat Ancăi Brășfălean.