Interviurile EBS | Eniko Vincze și George Zamfir despre dreptul la locuire ca drept universal

Eniko Vincze și George Zamfir vorbesc la EBS Radio despre criza locuirii, despre dreptate locativă, dar și despre locuințe publice și sociale la Cluj.

Eniko Vincze și George Zamfir sunt cadre universitare și totodata membri ai colectivului Căși Sociale Acum, o mișcare civic activistă care luptă pentru promovarea locuirii publice și a dreptății locative la noi în oraș

Cei doi au vorbit despre proiect, dar și despre faptul că statul ar trebui să aloce fonduri pentru case sociale.

Asta pentru că cei mai vulnerabili dintre locuitorii orașului, dar și persoanele care găsesc tot mai dificilă locuirea la Cluj, au nevoie de politici publice care să rezolve problemele.

„În statele unde politica socială, politica de locuire are un rol important, asta se traduce printr-o chestiune foarte pragmatică – buget de stat alocat pentru aceste tipuri de măsuri, buget de stat pentru construcție de locuințe publice și sociale și tot felul de alte măsuri complementare”, spune George Zamfir.

Din păcate cei mai mulți consideră că individul trebuie să rezolve problema locuinței.

„E consens, din păcate. Problema locuirii e o chestiune pe care trebuie să o rezolve individul sau familia sau piața, deci nu e statul nicidecum. Și construcția aceasta politică e încă o muncă enormă, respectiv noi suntem de multe ori stigmatizați, să spun așa, ca fiind niște nostalgici ai ceaușismului, ceea ce e absolut absurd după 30 de ani, respectiv dacă ne uităm ce ce întâmplă în lume”, a spus și Eniko Vincze.

 

Ascultați interviul integral pe care cei doi membri ai mișcării Căși Sociale Acum i l-au acordat lui Flaviu Petean.

 

Ne poți asculta și aici: