Interviurile EBS | Ionuț Rada: „Copiii ajung să renunțe la sport din cauza presiunii prea mari”

Cunoscutul fotbalist Ionuț Rada a vorbit la EBS Radio despre proiectul său Rada Way, în care le vorbește elevilor din Cluj despre cum îi poate ajuta sportul să se dezvolte.

Fotbalistul Ionuț Rada în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

O prea mare presiune pusă de către părinți sau cluburi pentru a obține performanțe le grăbește tinerilor dezvoltarea și poate chiar să îi îndepărteze de sport, crede fotbalistul.

Vârsta adolescenței este, de altfel, cea la care se pierd cei mai mulți tineri talentați, fie pentru că se bazează strict pe talent,  fie pentru că sunt distrași de alte lucruri, subliniază Ionuț Rada.

„Între vârsta de 14 și 18 ani intervin alte activități extra, pe care le știm cu toții, alcool, droguri, din păcate, iar sportul te ține departe. În momentul în care faci sport, ești la un club sportiv, înțelegi mult mai bine aceste lucruri, cum să te ferești de ele. Când merg în școli cu proiectul Rada Way încerc ca educația să fie nu neapărat spre performanță, ci în ideea în care un copil trebuie să înțeleagă lucrurile de care se poate lovi. La Academia noastră, Transylvania Seeds (clubul sportiv pe care l-a înființat, n.red.), nu urmărim  neapărat numai performanța, performanța este în planul doi. Pe mine mă interesează și asta le spun și părinților, în discuțiile cu ei, ca acel copil la vârsta de 18 ani să ia decizii bune, să aibă responsabilitate, curaj, încredere în el. Astea sunt lucruri pe care noi le urmărim, educație”, a spus Ionuț Rada.

Uneori, pe copii se pune prea multe presiune, iar asta poate crea efectul contrar, crede fotbalistul.

„Din păcate sunt foarte multe cluburi, care de la vârste foarte fragede pun accent pe performanță, asta înseamnă că eu pun presiune pe acel copil, asta înseamnă că acel copil, chiar dacă va învăța la vârsta de 8, 10, 12 ani să facă 10 driblinguri, probabilitatea de a se accidenta și de a eșua și de a fi abandon în sport este foarte mare, pentru că el, în primul rând, la acea vârstă nu este pregătit emoțional să suporte presiunea rezultatelor, presiunea antrenamentelor și a acestor turnee și tot ceea ce se face; pe lângă 3 antrenamente pe săptămână, au și turnee în weekend și meciuri în campionat și deplasări în străinătate, iar acel copil nu se mai joacă, nu-și mai trăiește copilăria. Și adună niște frustrări la nivel emoțional, care, mai târziu, așa cum am spus… abandonul sportiv, abandonul școlar și poate să meargă pe alte căi… Trebuie să fim atenți, la orice sport, să nu grăbim dezvoltarea copilului”,  a mai spus Ionuț Rada.

Practicarea sportului începe chiar din activitățile cotidiene, pe care un părinte le poate practica alături de copii, de la alergare la mersul cu bicicleta, sau o partidă de badminton ori volei.

Principalul rol al sportului e cel de a le menține sănătatea copiilor și tinerilor, mai crede el: „Vin copiii și îmi spun că ei nu vor să se facă sportivi, ci ingineri sau medici. Ca să practici o astfel de meserie, trebuie să fii sănătos, iar sportul și stilul de viață la asta te ajută. Dacă la materii precum română și matematică, geografie, profesorii au încearcat mereu să se adapteze la noi metode de predare, sportul a rămas cumva mai în spate, sunt tot aceleași exerciții, tot aceleași ore de sport, cu mingea bătută în curtea școlii, fără educație. Dacă iei un copil să îl întrebi cum se face o genuflexiune corectă, sau o flotare, un abdomen, sau cum să stai corect cu spatele, aceste lucruri lipsesc. Sunt lucruri pe care noi încercăm să le aducem, mi-aș dori ca elevii să înțeleagă importanța sportului la fel ca pe cea a materiilor pe care le considerăm toți foarte importante, româna și matematica. Sportul trebuie să fie la același nivel, nici mai jos, nici mai sus”.

De altfel, unul din mesajele centrale ale campaniei The Rada Way este unul pe care l-a învățat de la tatăl său: „dacă îți dorești ceva foarte tare, muncește, pregătește-te, că oportunitatea va veni”.

În proiectul său, demarat când încă evolua în Italia, acum mai bine de doi ani, Rada vorbește cu copiii și despre momentele dificile din carieră și cum le-a depășit, fiind la un pas să renunțe la fotbal, la vârsta de 18 ani.

Nici meciurile trăite doar din postura de spectator, pe când evolua la FCSB ori CFR nu au fost ușoare și i-au pus de fiecare dată răbdarea la încercare.

„La CFR au fost la un moment dat 7 etape în care nici rezervă nu am fost, stăteam doar în tribună. Aveam un CV (jucase sferturile Cupei UEFA în tricoul Rapidului, a evoluat și la FCSB, n.red.) și credeam că am fost adus ca echipa să se bazeze pe mine. A fost o perioadă foarte grea. O lună jumătate doar mă antrenam și stăteam în tribună. Andrea Mandorlini câștigase tot ce se putea câștiga intern și era greu să te impui. A venit însă schimbarea de antrenor, iar Sorin Cârțu m-a întrebat dacă pot juca fundaș stânga. În următoarea zi era meciul de Champiuons League, primul meul meci oficial în tricoul CFR-ului, contra celor de la Basel, o echipă foarte puternică atunci, jucaaseră sferturile de finală ale competiției cu un an înainte. În minutul 20 am marcat, primul meu gol în Chgampions League, am debutat cu gol. Ce s-ar fi întâmplat dacă aș fi renunțat în aceste 7 etape, aș fi fost așa supărat, m-aș fi supărat pe situație și nu m-aș mai fi pregătit? Cu siguranță când ar fi venit acest meci, sau această oportunitate de care spuneam, ceea ce le vorbesc și eu prin acet proiect, The Rada Way, nu aș fi putut să fac față sau m-aș fi accidentat sau aș fi cerut schimbare după 10 minute și aș fi ratat momentul, care mi s-a ivit”, a spus Ionuț Rada.

În vârstă de 37 de ani, Ionuț Rada a evoluat de-a lungul carierei la echipe precum Universitatea Craiova, Rapid, Steaua / FCSB, dar și CFR Cluj, respectiv Bari, în Liga a 2-a italiană și Fidelis Andria, în cea de-a treia divizie din Peninsulă.

Deși este din Oltenia s-a stabilit alături de soție și cele două fete la Cluj. Evoluează în prezent la Sănătatea, în Liga a 3-a. Cu proiectul Rada Way ajunge periodic în școlile și licee clujene, dar și în companii private.

 

Urmăriți intervul integral pe care fotbalistul Ionuț Rada i l-a acordat lui Ovidiu Cornea.

 

 

Ne poți asculta și aici: