Interviurile EBS | Mihai Perde: „Străinii sunt entuziasmați de satul românesc, merită să îl redescoperim și noi”

Mihai Perde, un tânăr pasionat de rețete și obiceiuri românești, a vorbit la EBS Radio despre importanța redescoperirii produselor tradiționale și frumusețea satului.

În localitatea Tiocu de Sus, situată la 50  de kilometri de Cluj-Napoca, Mihai Perde a pus pe picioare un proiect – Casa din Tioc – prin intermediul căruia promovează obiceiurile și tradițiile locului.

La EBS Radio, el a vorbit și despre tradiția Sacrificării porcului de Crăciun.

„Cel puțin în Ardeal, tăierea porcului îi o sărbătoare, una dintre cele mai mari sărbători laice din an. Noi avem această tradiție, există încă oameni, puțini, care fac chestia asta, așa că în loc să-i descurajăm eu aș propune doar să-i lăsăm în pace. Nu avem neapărat nevoie de fonduri sau de ceva extraordinar – o mână de ajutor și să fie lăsați să-și facă treaba și, eventual încurajați cu ajutorul autorităților, al Ministerului Turismului ca chestia asta să devină o marcă națională”, a spus Mihai Perde.

El spune că ar trebui și noi, românii, să ne întoarcem fața către sat pentru că este de o frumusețe aparte.

„Dincolo de tabla de intrare în Cluj-Napoca există o altă lume, care are frumusețile ei cu bune și rele, ca peste tot. Dar are și niște frumuseți care ar trebui explorate și îi cumva ciudat ca aceste frumuseți să fie apreciate mult mai mult de persoanele care vin de la mii de kilometri decât de noi, care efectiv trăim cu ele aici. Doar că nu conștientizăm, sau din comoditate preferăm să le ignorăm sau ne facem că nu există”, a mai spus Mihai Perde.

Umblat prin satele românești, tânărul spune că mai demult oamenii dădeau dovadă de o cumpătare deosebită. Și a povestit și despre tanti Aurelia, o femeie de 90 de ani de la care a aflat multe lucruri.

„Ea spunea că spitarea porcului, cum ar veni cotletul crud, uscat sau afumat de astăzi, trebuia să ajungă până la Paști, iar slănina până la Crăciunul viitor. Ceea ce pentru o familie compusă din 10-11 membri era cam mult”, a mai spus Mihai Perde.

 

Ascultați interviul integral pe care Mihai Perde i l-a acordat lui Ovidiu Cornea.

 

Ne poți asculta și aici: