Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Interviurile EBS | Ovidiu Blag, jurnalist sportiv: „Nu mai avem răbdare. Fugim. Nu se știe unde, dar alergăm”

Ovidiu Blag, unul dintre cei mai abili cronicari sportivi din Cluj, a vorbit la EBS Radio despre vechea școală de jurnalism, cărțile pe care le-a scris și cum „citim” presa astăzi.

Jurnalistul Ovidiu Blag în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

Ovidiu Blag este unul dintre cei mai importanți jurnaliști sportivi din Cluj de după 1989. Comentator deopotrivă, are în spate câteva sute de transmisiuni sportive din baschet, volei, fotbal sau tenis.

A scris cinci cărți, în câteva dintre ele omagiind marii sportivi ai Clujului. De nouă  ani, Ovidiu Blag este ofițer de presă al echipelor de Cupa Davis și Fed Cup a României.

La EBS Radio, Ovidiu Blag a vorbit despre marii cronicari sportivi de dinainte de anul 1989 și de ce textele acestora erau atât de savurate.

„La început nu a existat un cronicar sportiv, au existat însă scriitori care au cochetat sau s-au desăvârșit…și atunci un Fănuș Neagu, un Radu Cosașu, chiar și Adrian Păunescu, la limită, atunci când scriau erau modele de urmat de către cronicarii sportivi. Și atunci cronicarul sportiv a fost mult mai atent la verb, la limbă, a fost mult mai atent la nuanțe, la stil, lucruri care de fapt s-au și văzut. Din fericire, au fost câțiva continuatori ai acestor mari cronicari sportivi. S-au scris chiar și romane pe teme sportive. 11, de exemplu… Ca să sumarizez, cronicarul sportiv avea modele, ștacheta era înălțată, el trebuia să scrie la nivelul unui scriitor. Și atunci au început documentările, a început studiul individual, au început lecturile particulare și atunci au început să iasă cronicari de calibrul lui Ioan Chirilă care, într-adevăr, este acolo pe un soclu”, spune Ovidiu Blag.

Presa s-a schimbat cu totul, nu doar cea sportivă. Dar și cei care citesc presă s-au schimbat. Oamenii nu mai au răbdare și, spune el, parcă nici nu mai contează cine scrie un text.

„Rapididatea cu care se presupune că ne informăm zilnic, nu? Că avem acel gest mecanic în care dăm cu degetul și vedem, ‘citim’ știrile. Nu citim nicio știre, ne uităm la o poză, poate, mai atractivă. Noi dacă punem o poză interesantă avem probabil 150 de like-uri, iar dacă sub poza aceea interesantă este un text, un link care explică de fapt povestea din poza respectivă observi o discrepanță – că pe text intră cam o zecime din cei care au dat like….Pe postarea de pe Facebook am 200 de like-uri și textul a fost citit de 10 ori. Noi nu mai avem răbdare. Noi fugim, nu se știe unde fugim, dar alergăm”, a mai spus Ovidiu Blag.

Urmăriți interviul integral pe care jurnalistul Ovidiu Blag i l-a oferit lui Tudor Runcanu.

 

X
X
X