Interviurile EBS | Răzvan Mustață, decanul FSEGA: „Trebuie să ne placă foarte mult ce facem. Degeaba afacerea este rentabilă, dacă nu ne place domeniul”

Răzvan Mustață, decanul FSEGA, a vorbit la EBS Radio despre ce trebuie să avem în vedere când deschidem o afacere, cum va fi anul 2020 din punct de vedere economic, dar și cum e să conduci o facultate înainte să împlinești 40 de ani.

Răzvan Mustață în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

Răzvan Mustață este decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, direcție de studiu care împlinește 100 de ani, și a ajuns în această funcție înainte de a împlini vârstă de 40 de ani.

El a vorbit la EBS Radio despre această facultate, care trebuie să dezvolte tineri pentru economie și viața social-culturală, dar și despre evenimentele care vor marca un veac de învățământ economic superior în limba română, care vor include și reînființarea Muzeului Mărfurilor din România.

Dar Răzvan Mustață ne-a spus și ce trebuie să facem dacă vrem să ne deschidem o afacere și unde am putea investi cu folos.

„Depinde de profilul și de pregătirea fiecăruia dintre noi. Pentru că trebuie să mergem în acea direcție în care simțim că putem să avem cea mai bună expertiză sau să dăm ce avem mai bun din noi. A doua condiție este să ne placă foarte mult ceea ce facem. Degeaba afacerea este rentabilă, dacă nu ne place domeniul respectiv, nu are rost să investim acolo. Cred foarte mult că această parte de industrie IT și mai ales de aplicații și servicii în domeniul IT reprezintă un plus pentru România și aici se poate investi foarte mult. Iar un aspect pe care l-am observat noi în cadrul economiei naționale și mai ales în partea această de Românie, în Transilvania, partea de economie colaborativă va avea o dimensiune foarte, foarte bună”, spune Răzvan Mustață.

Decanul FSEGA a vorbit și despre posibilitatea apariției unei noi crize economice și ce ar putea amenința stabilitatea financiară.

„Din punct de vedere financiar, la nivel global lucrurile ar trebui să fie în regulă. Nu cred că vom asista la o criză economică majoră. Acum a apărut un factor nou, acel coronavirus din China, care dacă administrația Chinei nu reușește să rezolve rapid – are un orizont de timp de câteva luni în care să rezolve problema – atunci s-ar putea ca întreaga economie globală să fie afectată și atunci, într-adevăr, putem intra într-o situație critică. Dar dacă acea problemă se va rezolva, atunci nu vom avea o criză majoră, semnificativă. Vom avea anumite reduceri a creșterii economice, vom avea anumite economii care au anumite probleme, dar nu vom asista la un fenomen sau la un eveniment similar cu ce am avut în trecut, mai ales în perioada 2008, 2009, 2010”, a mai spus decanul FSEGA.

Urmăriți interviul integral pe care Răzvan Mustață, decanul FSEGA, i l-a acordat lui Tudor Runcanu.

 

Ne poți asculta și aici: