Interviurile EBS | Solista de jazz Elena Mîndru: „Experiențele culturale și muzicale ale unui copil sunt foarte importante”

Solista de jazz Elena Mîndru, a vorbit la EBS Radio despre călătoria ei muzicală și despre Quncy Jones, cel de la care a primit unul din premiile Festivalului de Jazz de la Montreaux.

Clujeanca Elena Mîndru a început să cânte la clubul de jazz al profesorului Ștefan Vannai ajungând, acum 10 ani, să câștige un premiu la Festivalul de Jazz de la Montreaux, premiu primit de la Quncy Jones.

În prezent cântă și predă muzica în Finlanda, acolo unde și locuiește. Are în pregătire un disc anul acesta, alături de violonistul polonez Adam Baldich.

Ea a vorbit despre „copilăria” ei muzicală, despre cum a ajuns să cânte jazz și apoi, ani mai târziu, să câștige locul doi la secțiunea dedicată vocilor și premiul publicului la Festivalul de Jazz de la Montreaux.

„Quncy Jones a fost președintele juriului în anul respectiv, în 2012, la Montreaux. Avea atunci 81 de ani, dacă nu mă înșel. A fost o experiență extraordinară și mă bucur că am apucat să-l cunosc….Apreciez enorm de mult munca lui ca și întreg. Incredibil cum poate să fie în același timp muzician, pianist, orchestrator, compozitor, producător muzical și nu doar în jazz, ci în atât de multe genuri muzicale”, spune Elena Mîndru.

 

A studiat matematica, a făcut sport, dar până la urmă a început să cânte jazz. Și Elena Mândru spune că atunci nu am apreciat așa cum se cuvine experiența de la Palatul Copiilor dar acum…

„Mă gândesc că nu e folosit la maximum potențialul Palatului Copiilor și mi se pare excepțional ce a făcut domnul Ștefan Vannai, așa cum a fost, cu instrumeltele, cu sculele care erau atunci și firea pe care o are”, a mai spus Elena Mîndru.

Ea a susținut un concert, vineri, în sala Auditorium Maximum.

Urmăriți interviul integral pe care Elena Mândru i l-a acordat lui Tudor Runcanu.

 

Ne poți asculta și aici: