Interviurile EBS | Tiberiu Fărcaș despre cartea dedicată lui Călin Nemeș: „Nu este una care să-l ridice pe un piedestal”

Tiberiu Fărcaș a vorbit la EBS Radio despre cartea sa, dedicată actorului Călin Nemeș, un erou al Revoluției din 1989.

Tiberiu Fărcaș a povestit despre Călin Nemeș, care a fost împușcat în Piața Unirii, fosta Piață a Libertății din Cluj-Napoca în decembrie 1989. El a vorbit despre lucrurile pe care le-a aflat atunci când s-a documentat pentru cartea pe care a scris-o, „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”, care urmează să apară în librării.

Călin Nemeș nu mai este printre noi, dar a supraviețuit rănii provocate de gloanțe în decembrie 89. A trăit și și-a trăit și visul de a fi actor.

„Cât am putut de mult am intrat în viața lui socială și în viața lui personală, ca să-l înțeleg…Dar sunt mărturii care povestesc despre viața boemă a lui, despre cenaclurile pe care le făcea în căminele studențești, modul în care recita. Se știe, în Cluj-Napoca nu erau multe posibilități, erau câteva cafenele boeme, Croco, Arizona, era restaurantul Pescaru, lângă Arizona, era braseria Conti. Cam aceste patru localuri, erau punctele clare, clasice, de întâlnire a intelectualității, studențimii, universitari, artiști, regizori”, spune Tiberiu Fărcaș.

El a povestit și despre Călin, cel de dinainte de Revoluție, boemul cu plete, care prezenta concertele rock și pe care îl cunoșteau foarte mulți clujeni.

„Avea o aură, Călin. Nu prea aveau curaj să se lege de el. Îl cunoștea tot Clujul datorită acelor concerte rock. S-a rezistat prin rock. Venea Iris, Compact, Holograf sau Celelalte Cuvine, era arhiplin și se cânta cu luminile aprinse, Nemeș prezenta și îl cunoșteau toți. Cred că ar fi ieșit scandal mare să se audă că Nemeș a fost luat pe sus. Aveau și forțele de represiune tacticile lor, în mod clar. Sigur au fost toți urmăriți. Eu am vrut să cer și dosarul de securitate al lui Călin Nemeș, dar nu am mai avut timp fizic”, a mai spus Tiberiu Fărcaș.

 

Ascultați interviul integral pe care Tiberiu Fărcaș i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

 

Ne poți asculta și aici: