ISU Cluj se confruntă cu un deficit de autospeciale pentru incendii

Potrivit conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, cea mai veche dintre mașini are o vechime de 40 de ani.

Instituția are, în tot județul, 10 mașini dotate cu apă și spumă și va mai primi încă 9, printr-un program național de investiții, dar necesarul ar fi de 30 astfel de autovehicule.

La detașamentul principal de intervenție din Cluj-Napoca existau mai puțin de 10 autospeciale anii trecuți, însă numărul acestora a scăzut la jumătate.

„Dacă la partea de ambulanțe de prim ajutor avem 100% mașini noi, pe partea de mașini de stins incendii și intervenții în alte situații de urgență, și mă refer la mașini mari, strm destul de prost, undeva la 40-60% din ele sunt cât de cât noi, au 5 – 6 ani vechime. Restul sunt foarte vechi, cea mai veche mașină o avem din 1980, care este încă în intevenție. Sunt anumite zone din județ pe care nu le putem acoperi doar cu mașinile care sunt repartizate în zona respectivă și atunci trebuie să facem mișcări de forțe și mijloace din toate subunitățile pentru a rezolva o intervenție mai mare într-o anumită zonă”, a declarat șeful ISU Cluj, generalul Ion Moldovan.

ISU Cluj a avut anul trecut peste 17.300 de intervenții, în creștere cu aproape 10% față de 2018. Chiar și așa, timpul mediu în care mașinile au ajuns la cazuri a fost de 13 minute, în scădere față de anii trecuți.

„În momentul în care s-a localizat intervenția, automat se introduce alarma și pleacă echipajele spre locul intervenției. Timpul de ajungere acolo depinde de trafic, starea drumului, e posibil să nu fi dat locația corectă și atunci sună ulterior și luăm legătura cu echipajele pe drum. Noi pornim spre intervenție când știm toate datele și pornim cu operativitate. Eu pot să demonstrez oricând tuturor că se introduce alarmma și în două minute oamenii noștri pleacă pe poartă”, a mai spus șeful instituției.

Pentru anul acesta, ISU Cluj are în plan înființarea a două noi subunități, la Gherla și la Chinteni, pe lângă cele 10 existente.

Până în primăvară, un punct medical cu dotări de ultimă generație va intra în dotarea SMURD Cluj. Acesta a fost achiziționat din bugetul local și a costat 714.000 de lei.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: