Klaus Iohannis: Cu câteva excepții, grădinițele, școlile și universitățile nu se redeschid până în toamnă

Școlile, grădinițele și universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Mediile elevilor vor fi încheiate cu notele obținute până la momentul suspendării cursurilor.

„Trebuie să fim conștienți că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă. Nu este așa. Am avut ieri peste 400 de noi cazuri de persoane infectate, azi avem peste 300. Nu putem vorbi despre o relaxare sau despre o încetinire”, a declarat președintele.

Astfel, dacă elevii ar merge la școală, ar exista două riscuri majore: să ducă boala la școala și să ducă boala de la școală acasă, a mai spus președintele.
„Am dorit să știm și ce fac alte țări. Am constatat că sunt o serie de țări care nu mai doresc să redeschidă școlile, alte țări unde situația e în evaluare. Ne-am uitat la exemplul din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala. Nu a decurs foarte bine: după câteva zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv, mai mulți dascăli au ajuns la terapie intensivă. Lucrurile nu sunt deloc simple”, a adăugat președintele României.

În aceste condiții, pentru majoritatea elevilor în acest an școlar grădinițele și școlile rămân închise. La fel și universitățile.

La școală ar putea mergem, în luna iunie, doar elevii din anii terminal, respectiv clasa a VIII-a și a XII-a care se vor pregăti pentru examene, câte 10 într-o clasă cu respectarea strictă a măsurilor de igienă.

Anul școlar se va termina pe 12 iunie, iar până atunci continuă formele de învățământ la distanță. Mediile elevilor se vot încheia cu notele obținute de aceștia până la suspendarea cursurilor.

UPDATE 

Președintele a făcut câteva precizări și în ceea ce îi privește pe vârstnici. Astfel, începând de asăzi, cei în vârstă de peste
65 de ani vor putea ieși din case între orele 7.00 și 11.00, respectiv 19.00-22.00.

Astfel, pe lângă cumpărături, persoanele în vârstă vor putea să iasă din case și pentru a face mișcare.

 

Ne poți asculta și aici: