La Cluj se lansează cel mai mare concurs de soluții din ultimii 30 de ani, pentru Centrul Integrat de Transplant

Se lansează concursul internațional de soluții pentru realizarea unui centru Integrat de Transplant, la Cluj. Este vorba de o unitate prevăzută cu 300 de paturi, în cadrul căreia vor putea fi efectuate transplanturi de rinichi, plămâni, inimă și ficat.

Unitatea medicală va fi ridicată pe un teren de 15.000 de metri pătrați de pe strada Victor Babeș, din vecinătatea complexului studențesc Hașdeu și a clinicilor clujene. Pe terenul unde înainte de criza economică din 2008 urma să fie construit un mall, Consiliul Județean, care coordonează proiectul noii unități medicale, a anunțat ideea realizării unui Centru integrat de transplant încă de la începutul anului trecut.

Cel mai mare concurs de soluții

Amenajarea viitorului spital va fi efectuată printr-un concurs internațional de soluții, „cel mai mare organizat în ultimii 30 de ani”, iar funcțiunea propusă este una medicală cu un concept unicat național, potrivit arhitectului șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.

Pe de o parte, amploarea proiectului este susținută de valoarea contractului de proiectare, care depășește 20 de milioane de lei. Pe de alta, conceptul este unul unic prin faptul că ar urma să concentreze în același spațiu specialiști și tehnologie de transplant în patru patologii. De altfel, Centrul va fi realizat în parteneriat cu patru instituții medicale clujene și ar urma să poată fi dat în folosință în aproximativ 5 ani.

Competiția va fi lansată săptămâna aceasta de Consiliul Județean și Ordinul Arhitecților din România. Valoarea contractului de proiectare  ajunge la peste 20 de milioane de lei. Documentația a fost practic transmisă către platforma electronică națională de achiziții publice și așteaptă doar validarea și publicarea în sistem.

Clujul, lider la concursuri de soluții

Clujul este lider în domeniul concursurilor internaționale de soluții de arhitectură pentru proiecte publice, devenind un reper din acest punct de vedere pentru specialiștii din țară.

Reamenajarea malurilor Someșului, modernizarea străzilor Mihail Kogălniceanu și Universității, sau amenajarea de la zero a cartierului Sopor sunt printre cele mai cunoscute proiecte ale Clujului,  demarate de Primăria clujeană și care vor fi realizate în urma unor concursuri internaționale de soluții. Lucrările efective la acestea nu au început, însă.

Cel mai avansat proiect este cel al concursului pentru reamenajarea Turnului Pompierilor, unde lucrările au demarat anul trecut și urmează să fie finalizate în acest an.

Consiliul Județean a organizat la rândul său două concursuri asemănătoare de soluții, pentru reamenjarea zonei Parcului Etnografic din Hoia și extinderea sediului instituției, însă lucrările efective nu au început.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: