Medicală 1, următorul spital din Cluj unde vor fi tratați pacienții Covid. Mai multe locuri de terapie intensivă la Boli Infecțioase

Clinica Medicală 1 este următorul spital din Cluj care va prelua pacienți diagnosticați cu Covid-19 sau persoane suspecte de infectare. Aici sunt amenajate aproximativ 100 de paturi pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul virus.

În curtea clinicii Medicală 1 a fost amenajat un cort de triere al pacienților care ajung la UPU. Foto Spitalul de Urgență Cluj

În prezent, persoanele infectate, respectiv suspecte sunt tratate la Spitalele de Boli infecțioase și Pneumoftizologie. Aici sunt internate 111 persoane testate pozitiv, dar și suspecți. Autoritățile au stabilit,  astfel, care sunt următoarele două spitale ce intră în lupta cu Covid-19, asta în condițiile în care negocierile derulate de Consiliul Județean pentru preluarea clinicii private Polaris, cu 180 de paturi din Baciu, nu au fost încă finalizate.

Demersurile, din ce înțeleg, sunt în linie dreaptă, iar când se vor finaliza va intra și Polaris ca și spital de tratament pentru forme ușoare și medii. Când se va umple capacitatea de la Boli Infecțioase și Pneumologie va intra Medicală 1, apoi Recuperarea (Spitalul de Recuperare, unde vor fi disponibile cel puțin 100 de saloane pentru pacienți bolnavi de Covid-19, n.red.), a precizat pengtru EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

Menționăm că includerea Clinicii Medicală 1 în circuitul spitalelor clujene din lupa împotriva Covid-19 a fost contestată vehement, recent, de deputatul Emanuel Ungureau, care a precizat că instituția, cu o vechime de 100 de ani, este depășită din punct de vedere logistic și igienic. Și unele cadre medicale  și-au manifestat rezervele vizavi de capacitatea spitalului de a găzdui pacienți cu Covid-19, în condițiile în care specializările Clinicii, Medicină Internă, Gastroenterologie și Cardiologie vizează alt gen de patologii.

De la începutul pandemiei de Covid-19, la Cluj au fost internate peste 130 de persoane, din care 21 au fost declarate vindecate.

Zece pacienți, în terapie intensivă

Principalul spital clujean de luptă împotriva Covid-19 își va dubla numărul de locuri de terapie intensivă. Astfel, Spitalul de Boli Infecțioase dispune în prezent de 9 locuri ATI, dar numărul acestora va crește la 20, extinderea capacității fiind în curs de finalizare, a declarat pentru EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

Toate cele 9 paturi ATI ale spitalului sunt ocupate în prezent, un al zecelea pacient fiind internat la Spitalul de Pneumoftiziologie, care dispune, de asemenea, de cinci locuri de terapie intensivă. În spitalele din județ sunt 200 de paturi ATI, dar numărul ventilatoarelor este mai mic.

„Ventilatoare mecanice sunt peste 100, deci nu toate paturile ATI au și ventilatoare. Urmează să ajungă 26 de ventilatoare comandate de Spitalul Județean de Urgență Cluj, așteptăm să se respecte comenzile. Ventilatoarele vin extrem de greu, mai ales în această perioadă, achiziția au făcut-o în ianuarie și suntem în aprilie și încă nu au venit”, a mai spus prefectul Clujului.

Cele mai multe locuri de terapie intensivă din Cluj sunt amenajate la Clinica Medicală 1, unde există 40 de paturi ATI cu ventilatoare mecanice.

 

Ovidiu Cornea