Metroul din Cluj, o investiție de 1 miliard de euro, care se va realiza în 11 ani

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat câteva dintre principalele repere fixate prin studiul de prefezabilitate al metroului din Cluj. Astfel, investiția este de aproape 1 miliard de euro, durată de realizare este de 11 ani, iar costurile anuale de întreținere, peste 20 de milioane de euro.

Metroul ar urma să aibă 14 stații, iar traseul exact al acestora va fi stabilit printr-un studiu de fezabilitate. Până la 60% din costurile de funcționare ar urma să fie subvenționate de la nivel central și local, după modelul metroului din București.
Finanțarea proiectului va beneficia de susținere guvernamentală, dar și europeană, dacă graficele pentru fiecare etapă vor fi respectate.

„Evident că va trebui să integrăm apoi toate mijloacele de transport, să îi atragem să folosească metroul pe cei care astăzi folosesc mașina. Asta e, de fapt, marea miză a noastră, ca cei care încă astăzi sunt utilizatori de mașină, din toată zona metropolitană, de la Gilău la Apahida, să folosească mijloacele alternative. Repet, sunt doar discuții preliminare, astăzi aprobăm prima variantă de lucru, ca apoi să mergem în detaliu, la studiile geotehnice, la studierea variantelor operaționale, la costuri, partea cea mai plină a paharului este că astăzi avem resursa financiară”, a spus primarul Emil Boc.

Realizarea metroului va fi corelată cu proiectul trenului metropolitan, aflat în fază mai avansată, studiul de fezabilitate urmând să fie gata vara viitoare.

Pentru documentațiile ambelor proiecte, premergătoare proiectării și execuției, Primăria a semnat în primăvară un contract în valoare de aproape 36 de milioane de lei.

De altfel, încep lucrările de foraje geotehnice aferente proiectului pentru trenul metroplitan, care vor dura până în luna decembrie.

Echipele tehnice se vor deplasa în zonele studiate pentru a efectua lucrările necesare acestei faze. Cei care dețin cu orice titlu imobile situate de-a lungul coridorului și în zonele studiate vor trebui să permită accesul echipelor tehnice și utilajelor acestora pentru realizarea forajelor geotehnice.

 

Ne poți asculta și aici: