AUDIO | „Muzica trebuie să pornească de la inimă și să se adreseze inimii”, crede dirijorul Octavian Lup, fondatorul proiectul New Hope

Violoncelistul Octavian Lup, fondatorul proiectului New Hope a condus orchestra A.T.A.C (Asociația Tinerilor Artiști Clujeni) în spectacolul simfonic pe care aceștia l-au oferit vineri bolnavilor și cadrelor medicale de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca („Clujana”). El a vorbit la EBS Radio despre eveniment, dar și despre misiunea orchestrei care duce muzica celor ce au nevoie de ea.

(Foto: Octavian Lup / Facebook)

 

Prin spectacolul desfășurat în curtea spitalului, cei peste 20 de tineri artiști au dorit să aducă bucurie și speranță atât bolnavilor internați la „Clujana”, cât și cadrelor medicale care au grijă de ei.

„Această perioadă nefastă a pus în lumină și mai mult un adevăr: și anume că empatia și emoțiile pozitive pe care trebuie să le împărtășim unii cu alții nu ar trebui să lipsească într-un astfel de context, pentru că avem nevoie unii de alții și arta este mijlocul pe care putem să îl folosim atât de frumos, să arătăm asta: iubirea pentru semeni și dragul pentru cel de lângă noi. Ca artiști avem un mare privilegiu că putem să arătăm lucrul acesta prin intermediul sunetelor, astfel încât sper că acest proiect a ajuns în inimile oamenilor,” a spus Octavian Lup la EBS Radio.

Proiectul New Hope

„În primul rând ne gândim la oamenii care sunt năpăstuiți de soartă și într-o vreme ca aceasta stau într-un pat de spital, sau sunt într-un azil de bătrâni. Sau poate alții sunt într-un penitenciar. ‘New Hope’ se adresează tuturor categoriilor de oameni care au un context mai sensibil. Sunt oameni care poate ar vrea să meargă la un concert și nu pot, și atunci să meargă orchestra la ei,” spune Octavian Lup, și adaugă că esența proiectului este de a merge cu muzica în locurile în care există durere, există suferință și nu există acces la artă.

Orchestrat A.T.A.C. e formată din tineri muzicieni clujeni, iar proiectul New Hope își propune să ducă în continuare muzica în locurile unde e nevoie de aceasta și de speranță, indiferent că este vorba de spitale, cămine de bătrâni sau penitenciare din Cluj sau din afara acestuia.

Ascultați aici interviul acordat de Violoncelistul Octavian Lup Ancăi Brășfălean:

 

 

X
X
X