Negocieri finalizate pentru preluarea clinicii Polaris

Negocierile pentru închirierea clinicii private Polaris, din comuna Baciu, unde urmează să fie tratați pacienți cu COVID-19, au fost finalizate. Astfel, Consiliul Județean Cluj urmează să plătească, din bugetul județului, o chirie lunară de 17.000 de euro, la care se adaugă plata facturilor și a cheltuielilor de funcționare, estimate la alte peste 10.000 de euro.

Sumă de trei ori mai mică decât evaluarea

Consiliul Județean Cluj a adoptat la începutul lunii preluarea prin închiriere a clinicii Polaris, tot atunci fiind aprobată contractarea unui evaluator care să stabilească prețul de închiriere.

„Estimarea făcută de către evaluator a fost undeva la 50.000 de euro lunar, strict chirie. Pornind de la acea sumă indicată de către evaluator, s-au purtat negocieri cu proprietarii de la Polaris pentru a ajunge la un numitor comun cu privire la chirie. Am ajuns la suma de 17.000 de euro, fără TVA, pentru chirie, la care se vor adăuga cheltuielile de funcționare. Din experiența celor care au utilizat clinica, suma respectivă ajungea la 12.000 de euro pe lună. În cursul zilei de luni vom semna contractele, deja protocolul a fost acceptat de ambele părți, deja am semnat draftul de contract la Polaris, urmând ca luni să încheiem forma finală”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Astfel, suma totală pe care o va plăti județul pentru clinică ar urma să ajungă la aproximativ 30.000 de euro (fără TVA) pe lună.

„Preluarea clinicii nu e o alegere!”

Președintele Consiliului Județean a menționat că negocierea nu a fost una simplă, însă necesară pentru ca sumele pe care instituția se angajează să le plătească să poată fi pe deplin justificate și în cazul unui control, după încetarea stării de urgență. În același timp, suportarea de la bugetul județului a cheltuielilor nu a fost o alegere a forului, ci o punere în aplicare a unei decizii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj.

„Nu noi am ales să preluăm această clinică, este un efort mare pentru noi, mai ales că ne-am ajustat deja costurile de funcționare și am finanțat de la începutul anului spitalele de Boli Infecțioase, Pneumoftiziologie și Recuperare pentru a le susține în lupta Covid”, a spus Alin Tișe.

Alocarea banilor necesari pentru chirie urmează să fie făcută prin rectificare bugetară, într-o ședință de Consiliu Județean pregătită pentru săptămâna viitoare.

Preluare contestată

Faptul că după aproximativ o lună de la anunțul făcut de președintele CJ Cluj cu privire la preluarea clinicii private din satul Suceagu, comuna Baciu, aceasta nu a devenit operațională, a fost criticat recent de deputatul Emanuel Ungureanu. Acesta semnalează că deși 60 de pacienți au fost evacuați de urgență, „în baza unui ordin militar semnat de Raed Arafat în data de 23 martie 2020” și că spitalul urma să fie ocupat de pacienți COVID, situația nu stă astfel: „După o lună, Spitalul Polaris este pustiu, nu s-a amenajat nimic aici pentru pacienții COVID-19. Nu sunt echipamente de terapie intensivă, nu există ventilatoare, nu există personal, nu există niciun plan”, a scris parlamentarul pe contul său de Facebook.

În replică, președintele CJ Cluj a menționat, pe de o parte, că reprezentanții Spitalelor de Boli Infecțioase și de Boli Pulmonare s-au deplasat la clinică și au considerat că poate fi adaptată pentru tratarea pacienților COVID. Mai mult, săptămâna viitoare vor fi transferate aici și echipamente specifice, în special de la Spitalul de Boli Infecțioase, a mai spus Alin Tișe.

Are 180 de paturi

Contractul de închiriere a clinicii Polaris se va întinde, în primă fază, pe perioada stării de urgență, plus o perioadă suplimentară de două luni, dar poate fi prelungit în funcție de deciziile Comitetului Județean de Urgență. Unitatea medicală dispune de 180 de paturi și va trata pacienți Covid-19 cu simptomatologie ușoară spre medie. Clinica va funcționa ca secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase.

Aici urmează să fie detașate cadre medicale de la mai multe spitale clujene. Clinica Polaris va fi astfel următorul spital clujean care va intra în lupta Covid, după Spitalul de Boli Infecțioase, cel de Boli Pulmonare, Medicală 1 și Recuperare. Dacă negocierile ar fi fost finalizate mai repede, clinica din Suceagu ar fi preluat pacienți înainte de spitalul de Recuperare.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: