Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

„Nu te duce la cumpătături pe stomacul gol”. Primul ghid anti risipă din România se lansează la Cluj

Un ghid cu sfaturi pe care oamenii le pot aplica în propriile gospodării, astfel încât să contribuie la reducerea cantității uriașe de alimente care ajunge în prezent la gunoi, se lansează în weekend.

Inițiativa le aparține celor din cadrul proiectului Food Waste Combat, care încearcă să îi învețe pe oameni cum să evite risipa alimentară.

Totul în contextul în care în țara noastră ajung la gunoi 6.000 de tone de alimente în fiecare zi. Aproape jumătate din această cantitate o reprezintă deșeuri din gospodării.

Din acest ghid, cititorii află cum ar putea să ajute la combaterea fenomenului și sunt încurajați să adopte obiceiuri sănătoase.

„Ghidul îți oferă lucruri la îndemână și imediat aplicabile în bucătărie, în casă, în modul în care faci cumpărăturile. Îți face educația pe care nu am avut-o noi în școală sau în alte contexte. Nu am avut o educație despre cum să folosim frigiderul, congelatorul, cum estimăm porțiile de mâncare când facem cumpărături sau când gătim, în ce să pătrăm alimentele, care să nu stea lângă care, adică vecinătatea admisă. Dacă ghidul acesta ajunge la mai mulți oameni, atunci și educația anti risipă va fi mult mai de impact”, a declarat Camelia Gui, coordonatorul proiectului.

Din acest ghid, cei interesați vor afla, de exemplu, cum pot să estimeze cantitatea de paste pe care vor să o gătească sau care sunt produsele care pot fi salvate și reinventate în rețete noi, a mai precizat Camelia Gui.

„E bine să ai un minim de referință. De exemplu, un pumn de adult înseamnă o porție de paste adecvată unei persoane. La fel și orezul. Toate au o referință simplă, trebuie doar să înveți acest sistem de referință. Deci porționarea contează, dar important e și modul în care achiziționăm produsele. Ține minte să nu te duci la cumpătături pe stomacul gol pentru că vei cumpăra dublu, ține minte să cumperi doar ceea ce ai nevoie și ceea ce poți mânca în următoarele zile, nu uita să folosești congelatorul așa cum trebuie: de exemplu, pâinea se poate congela foarte ușor”, a mai spus Camelia Gui.

Lansarea ghidului are loc duminică, în cadrul zilei aniversare Food Waste Combat.

Evenimentul va cuprinde și demonstrații, ateliere educative, discuții cu specialiști, dar și un mic târg cu produse locale și naturale.

 

Ioana Pîrlea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Materialul difuzat la EBS Radio

 

 

X
X
X