Dificultățile întâmpinate de persoanele care doresc să se vaccineze în etapa a II-a se datorează includerii simultane a unei categorii prea largi de persoane în procesul de vaccinare.
O programare etapizată, pe subcategorii de vârstă în rândul celor care au peste 65 de ani și ulterior și în rândul bolnavilor cronici ar fi mai adaptată numărului limitat de doze și de centre de vaccinare funcționale, spune președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug.
„La acest moment, orice bolnav cronic și orice pacient de peste 65 de ani încearcă să se programeze prin orice mijloc. Apelează la medicul de familie, sună la call center, încearcă pe platforma nefuncțională, deocamdată. Este un număr prea mare de persoane care trebuie programat într-un timp prea scurt și bineînțeles că platforma s-a blocat de nenumărate ori. Timpul de așteptare este foarte mare și nu toate centrele de vaccinare sunt deschise. Ar fi foarte important ca programarea să se facă pe tranșe mai mici, ca și vaccinul, ca să nu fie dorința mai mare ca putința”, a spus medicul Emiliana Costiug.
Subprefectul Clujului, Irina Munteanu, a declarat pentru EBS Radio că o astfel de programare etapizată nu este luată în acest moment în discuție. Autoritățile centrale au anunțat în schimb o prioritizare a vaccinării persoanelor vârstnice și a celor cu boli cronice, în fața angajaților din domenii cheie, incluși tot în această etapă.
De asemenea, se permite acum programarea pentru luna martie, în condițiile în care în numeroase județe, inclusiv Clujul, programările pentru următoarele 3 săptămâni au fost epuizate.
Medicii de familie fac în acest context un apel către pacienți.
„Aplelul nostru, al medicilor de familie, către populație este să încerce să se programeze. Noi nu putem să asigurăm toate programările pe platformă pentru ca e un consum foarte mare de timp și de resurse umane de care nu beneficiem. Încercăm să ne ajutăm pacienții, să facem unele programări, dar dacă am avea măcar o platformă funcțională”, a mai spus dr. Emiliana Costiug.
Numărul clujenilor vaccinați în această etapă va ajunge până la finalul săptămânii la peste 7.000.
Peste 3.600 de persoane au fost vaccinate deja, iar alte aproximativ 3.500 de persoane sunt programate până duminică, inclusiv.
Administrarea rapelului se va face la 21 de zile, începând cu 8 februarie și va merge în paralel cu acțiunea de vaccinare a noi persoane.
Potrivit subprefectului Irina Munteanu nu mai este necesară o nouă programare pentru administrarea celui de al doilea vaccin, iar dozele necesare pentru rapel sunt asigurate deja.
Ovidiu Cornea