Peste 1,2 milioane de contracte de muncă au fost suspendate sau au încetat de la începutul crizei provocate de Covid-19

Numărul contractelor de muncă care au fost suspendate sau au încetat de la începutul stării de urgenţă a depășit 1,2 milioane. Cel mai afectat sector este industria prelucătoare, urmat de comerț și turism.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, sunt 902.678 de contracte de muncă suspendate, din care 264.800 în industria prelucătoare, 165.771 în comerțul cu ridicata și cu amănuntul / repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 110.895 în hoteluri și restaurante. Angajații ale căror contracte au fost suspendate beneficiază de șomaj tehnic.

În ce privește contractele individuale de muncă care au încetat, numărul acestora a ajuns la 303.945, din care 55.395 în comerțul cu ridicata și amănutul / repararea autovehiculelor și motocicletelor, 53.238 în industria prelucrătoare și 42.175 în construcții.

Agajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic se vor adresa agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social, iar celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică, potrivit Ministerului Muncii.

Citește și: 

AUDIO | Szász Levente, prodecan FSEGA: „Sectorul IT și de telecomunicații va contribui semnificativ la relansarea economiei Clujului”

 

Foto: Ministerul Muncii

 

X
X
X