AUDIO | Szász Levente, prodecan FSEGA: „Sectorul IT și de telecomunicații va contribui semnificativ la relansarea economiei Clujului”

Szász Levente, prodecanul FSEGA, a făcut la EBS Radio o radiografie a modului în care economia națională și cea locală și-ar putea reveni după pandemie.

Szász Levente este prodecan la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai. El este și coordonatorul proiectului de cercetare – Impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din România: date, analize și previziuni, econ.ubbcluj.ro, o platformă unică la nivel național, cu date și analize, care încearcă să coreleze, în timp real, evoluția pandemiei de coronavirus în România și impactul acesteia în economia autohtonă.

Szász Levente a vorbit despre efectul pandemiei asupra economiei mondiale, în general, care spune el, nu avea cum să nu aibă de suferit într-o asemenea criză.

„Funcționarea întregii economii nu este concepută în așa fel încât să reziste fără pierderi unei perioade de destabilizare sau o criză așa de imprevizibilă cum a fost această pandemie. Companiile nu dețin și nu își acumulează rezerve semnificative de lichidități pentru a acoperi cheltuielile fixe aferente unei situații de criză, când nu mai au cifre de afaceri, cerere de pe piață, deci instrumente ca să acopere aceste cheltuieli fixe”, a spus Szász Levente.

La această oră, conform estimărilor unor firme de consultanță, 100.000 de companii și-au încetat sau suspendat activitatea la nivel național. Din estimările făcute de cei de la UBB, în scenariul cel mai optimist, în care motoarele economiei românești vor porni de luna viitoare, în jur de 150.000 de companii își vor înceta activitatea până atunci.

În ceea ce privește Clujul, profesorul Szász Levente vorbit despre aspectele negative, dar și cele pozitive create de pandemie.

„Clujul e undeva la mijloc. Dacă ne uităm la sectorul de divertisment, care e destul de puternic aici…va reprezenta o pierdere destul de importantă la nivelul județului și orașului. Numai festivalurile contribuie cu 6 milioane de euro la bugetul local al orașului. Un al doilea aspect important îl reprezintă studenții, mai ales din Cluj-Napoca. Aceștia ori s-au dus acasă, ori se află într-o oarecare autoizolare, ceea ce a dus la o scădere a cererii la nivelul economiei. Dar dacă studenții se vor întoarce la Cluj, va reprezenta un puternic impuls de a crește cererea de pe piață. Un al treilea aspect este sectorul IT și de telecomunicații care, dacă ne uităm la efectele sectoriale, este unul dintre cele mai pozitive în privința evoluției PIB-ului sectorial. Iar după estimările noastre vor avea chiar o ușoară creștere în contextul actual al pandemiei. Este un aspect îmbucurător și va contribui semnificativ la relansarea economiei la nivel național și local”, a mai spus Szász Levente.

Mai multe despre previziunile economice post-pandemie, dar și despre sectoarele grav afectate de criză aflați din interviul pe care Szász Levente, prodecanul FSEGA i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

 

Sursa foto: Facebook/Szász Levente

 

Ne poți asculta și aici: