Peste 15 pacienți cu COVID, internați deja la Recuperare. Conducerea face apel la restul bolnavilor să își continue tratamentele

La Cluj-Napoca, Spitalul de Recuperare a început să preia din nou pacienți cu coronavirus,  dar nu va trata exclusiv acești pacienți.

Vineri,  7 august, la ora 12, aici erau internați 17 pacienți infectați cu noul virus, alții urmând să fie transferați de la spitalele de Boli Infecțioase și Boli Pulmonare, unde ajung acești bolnavi pentru evaluarea stării de sănătate.

Potrivit conducerii Spitalului de Recuperare, secția dedicată COVID funcționează în paralel cu cea de cardiologie, cu ambulatoriul și cu baza de tratament, utilizabilă prin intermediul consultației în ambulatoriu.

Am deveni spital integral COVID doar într-un scenariu dramatic”

Declarația ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, făcută joi la Cluj, cu privire la capacitarea” Spitalului de Recuperare pentru cazurile ușoare și medii de COVID, nu se referă la transformarea unității în spital exclusiv COVID, decât în situații excepționale, a explicat pentru EBS Radio managerul Sanda Patrichi:

Cred că nu asta a fost intenția, de a spune să ne transformăm integral în spital COVID, întrucât la baza acestei structuri mixte, COVID și non-COVID, au stat niște considerente de asigurare a unor servicii pentru restul oamenilor care au ‘norocul’, sau cum să-i spunem, de a nu fi infectați. Nu se întrevede o schimbare, cred că se poate pune în discuție dacă se ajunge la un scenariu dramatic, cum este scenariul Italia, dacă se pune în discuție un scenariu dramatic, acel scenariu va afecta toate unitățile medicale, deci nu se punea în discuție neapărat spitalul nostru”, a spus Sanda Patrichi.

Spitalul de Recuperare poate trata până la 100 de pacienți cu coronavirus. Dacă situația se va agrava, capacitatea poate crește până la 200 de locuri pentru acești bolnavi, deși aceasta ar urma să însemne a avea și câte 5 pacienți într-un salon.

„Pacienții COVID și non-COVID nu se intersectează decloc”

Tratarea pacienților cu alte patologii și nevoi medicale de recuperare, specifice în mod obișnuit unității, rămâne foarte importantă, iar aceștia se pot adresa în siguranță ambulatoriului spitalului, pe un circuit separat de al pacienților Covid, a mai spus managerul unității. Aceasta în contextul în care după revenirea parțială a spitalului la specific de suport COVID, numărul celor care se adresează ambulatoriului s-a redus, până la puțin peste 20.

Activitatea ambulatorie este undeva la 50-60%, acum după transformarea parțial în spital suport COVID. A scăzut un pic adresabilitatea, nu știu dacă lipsește informația sau dacă este o teamă a oamenilor de a accesa spitalul, având în vedere că avem și pacienți COVID, dar circuitele sunt absolut distincte, personalul este direcționat pe activități, deci nu este o ‘intersecție’. Poate este și o perioadă de adaptare”, a adăugat managerul Spitalului de Recuperare.

Sanda Patrichi a explicat că la secția de Cardiologie sunt tratați pacienți din programale naționale de sănătate aferente afecțiunilor de acest fel, a căror eventuală lipsă de tratament poate reprezenta o problemă de sănătate a sistemului. De altfel, există 30 de locuri de internare pentru acești pacienți. De asemenea, baza de tratament este unică în zona Transilvaniei, astfel că accesarea ei este importantă pentru recuperarea optimă a pacienților cu diverse afecțiuni.

Ovidiu Cornea

(Foto: Pixabay)

Ne poți asculta și aici: