Peste 30 de milioane de lei pentru studiile privind realizarea metroului și trenului metropolitan din Cluj

A fost desemnat câștigătorul care va efectua docmentațiile pentru realizarea metroului și trenului metropolitan din Cluj.

O asociere de trei firme din Italia, Franța și România este cea care va întocmi aceste documentații. Compania franceză din asociere a derulat proiecte similare în Toulouse și Tel-Aviv.

Pentru trenul metropolitan, termenul de realizare a studiului de fezabilitate este de un an și două luni. Noul mijloc de transport va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășel și stația Bonțida, pe o lungime de aproximativ 43 de kilometri.

Se vor păstra stațiile actuale, dar vor fi propuse și noi puncte de oprire. Fiecare dintre acestea va beneficia de bănci, zone de așteptare, grupuri sanitare ori automate pentru bilete. În plus, pentru fiecare punct de oprire se va analiza disponibilitatea parcărilor de mici dimensiuni, de tipul park & ride.

Pe de altă parte, studiul de fezabilitate pentru metrou trebuie finalizat în doi ani și două luni. Noul coridor magistral de transport rapid pe axa vest-centru-est va fi realizat în două etape.

Prima etapă cuprinde centrul zonei de sud a comunei Florești, viitorul spital regional de urgență, centrul comercial Vivo, cartierul Mănăștur, centrul orașului Cluj-Napoca și zona de est a orașului (respectiv zona Aurel Vlaicu /Pod IRA).

Cea de a doua etapă cuprinde centrul zonei de sud a comunei Florești și comuna Gilău.

Pe noua linie de metrou sunt propuse 15 stații, pe o lungime de aproximativ 16 kilometri.

Autoritățile locale estimează că ambele proiecte vor trece de 30 de milioane de lei.

 

Ioana Pîrlea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Ne poți asculta și aici: