Peste 70% din pacienții internați la Spitalul de Recuperare din Cluj reprezintă cazuri medii de Covid-19

După o scurtă perioadă de acalmie, Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca a început să interneze și să trateze din nou pacienți cu Covid-19. Iar cazurile nu mai sunt ușoare.

Dr. Sanda Patrichi, managerul spitalului spune că acum, rulajul pacienților cu Covid-19 este unul extrem de mare.

„Noi fiind spital suport preluăm pacienți de la spitalele de faza 1 și 2, în special de la Infecțioase și Pneumoftiziologie. Iar secția de terapie intensiv este plină”, a declarat dr. Sanda Patrichi pentru EBS Radio.

Capacitatea poate crește de la aproape 80 la peste 100 de pacienți, dar lucrurile nu sunt atât de simple, spune managerul spitalului.

„Nu mai vorbim de capacitate hotelieră, ci de actul medical, de capacitatea personalului de a răspunde nevoilor de îngrijire a pacienților. Ori dublarea numărului de pacienți înseamnă deja o altă expunere, o altă posibilitate de a răspunde solicitărilor pe pacientul Covid, care este o patologie imprevizibilă”, a precizat dr. Sanda Patrichi.

Iar dacă la începutul pandemiei predominante erau cazurile ușoare și medii și această situație s-a schimbat.

„Profilul patologic al pacientului acum a migrat spre mediu și sever. Peste 70% dintre ei reprezintă cazuri medii și 8% sunt cazuri severe, deci este o cu totul altă implicare și necesitate de servicii medicale din partea spitalului”, a spus la EBS Radio dr. Sanda Patrichi.

Dr. Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca. (Foto: EBS Radio)

 

Iar acest lucru înseamnă o monitorizare mult mai atentă, o aplicabilitate a terapiei mult mai diversificată.

„Mulți dintre pacienți au și alte comorbidități. Astfel, actul medical înseamnă terapia nu numai a infecției Covid, ci și a comorbidităților din toate domeniile medicinei”, a mai spus dr. Partichi.

Pentru că este un spital mare, care tratează în mod normal alte afecțiuni, aici a fost păstrată secția de cardiologie, unde sunt internați în continuare pacienți. La fel, nu a fost întreruptă nici activitatea din ambulatoriu.

„În ambulator e activitatea uzuală, ca măcar accesul la consulturi de specilaitate și la baza de tratament să fie posibilă pentru pacienții mobili”, a mai spus dr. Sanda Patrichi.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: