Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Pet-uri, uși, canapele, haine și papuci, strînse în urma unei ecologizări a râului Clujului. Petiție pentru un Someș mai curat!

Organizatorii evenimentului Someș Delivery au lansat o petiție adresată autorităților locale și îi invită pe toți cei care visează la un Someș mai curat să facă ceva pentru a ecologiza râul și malurile acestuia.

Echipa Someș Delivery, care a organizat un eveniment pe malul râului, în Grigorescu, chiar în weekendul care a trecut, a demarat anul trecut o cercetare asupra Someșului, din amonte.

„Din Florești până la Beliș, am abordat toate administrațiile deschise la dialog și locuitorii. Scopul a fost înțelegerea contextului real al surselor de gunoi care afectează râul ca bază de discuție pentru măsuri eficiente în viitor”, au arătat reprezentanții Someș Delivery.

Practic, chiar înaintea evenimentului din weekendul care a trecut, organizat în zona ștrandului din Grigorescu, au avut loc două acțiuni de ecologizare, alături de locuitorii cartierului. În urma acestora au fost strânși peste 60 de saci cu deșeuri. S-au strâns de la pet-uri, la uși, canapele, trotinete, haine, papuci, cești, conserve și componente de electrocasnice, potrivit organizatorilor Someș Delivery.

Aceste acțiuni nu ajung, însă, pentru că un nou val de gunoaie va veni din amonte să „sufoce” râul și malurile acestuia.

„Știm că dacă vrem un Someș mai curat nu e suficient să ne întâlnim o dată pe an pe malurile lui și să îl activăm cu diferite proiecte și amenajărimăsuri eficiente în viitor”, spune Marius Moga, coordonatorul proiectului.

De aici și petiția inițiată pentru a atrage autoritățile de partea râului.

„La finalul evenimentului (din weekend, n.red) dorim să ducem mai departe două teme insuficient abordate în prezent, în contextul în care există deja un proiect de reamenajare a malurilor râului. Prima este cea a navigabilității cu ambarcațiuni ușoare, de agrement, pe un fundal legislativ restrictiv. A doua este cea a gunoiului omniprezent care pare foarte greu de înlăturat”, a mai spus Marius Moga.

Citește și:

FOTO | Mini-bacul care te trece Someșul și bibliotecă de legume. Amenajări spectaculoase pentru clujenii care vor să petreacă un weekend pe malul apei

 

X
X
X