Plantație de pruni și cireși înființată după aproape un sfert de secol în fosta Livadă Palocsay

Specialiștii USAMV Cluj au înființat o plantație de cireși și pruni pe o suprafață de 3,5 hectare pe terenul stațiunii de cercetare, din fosta Livadă Palocsay.

Sunt primele plantări de pomi fructiferi din această zonă din ultimii aproape 25 de ani. Au fost plantate șase soiuri de cireși și două soiuri de pruni, iar plantația va începe să rodească peste patru ani. Soiurile de cireși plantate sunt Carmen, Kordia, Regina, Merchant, Bigarreau Burlat, Germersdorf, foarte căutate pe piața europeană, dar mai puțin cunoscute în România, cu excepția soiului Germersdorf. Pruni au fost plantați din două soiuri: Stanley și Cacanska lepotica.

”Este o plantație pe care am înființat-o cu material săditor produs la Stațiunea de Cercetări Horticole, iar scopul principal este să urmărim comportarea acestor soiuri în condițiile pedoclimatice din România. Sigur că este important pentru noi și să avem fructe proaspete, din soiuri de calitate, la magazinele universității. În acest an intenționăm să mai plantăm trei hectare de pomi fructiferi, dar și să pregătim terenul pentru anul viitor”, a explicat directorul Stațiunii, Lukacs Lehel.

În cadrul Stațiunii de Cercetări Horticole se mai află în întreținere plantații de măr, prun și cireș, pe aproximativ 25 de hectare, iar fructele sunt mai apoi vândute la magazinele universității. Stațiunea mai produce și legume, arbuști fructiferi, dar și plante ornamentale și flori.

Ne poți asculta și aici: