Autoritățile clujene pregăteasc începerea noului an școlar, în condiții de pandemie. Potrivit acestora, cel mai probabil, deciziile referitoare la modul de reluare a activității vor fi luate la nivel local.
Astfel, în mediul rural, unde numărul școlarilor este redus, orele ar urma să fie reluate în format clasic. În schimb, în mediul urban, elevii ar urma să alterneze, săptămânal, cursurile clasice cu cele online.
„Am avut deja discuții cu directorii unităților de învățământ, cu reprezentanții UAT-urilor, Primăria Cluj-Napoca deja a colectat de la școli necesarul de materiale, de bunuri care le sunt utile pentru desfășurarea în condiții bune a procesului de învățământ, respectiv camere web, microfoane, pentru ca activitatea să poată fi transmisă în condiții optime pentru copiii de acasă”, a declarat, pentru EBS Radio, inspectorul școlar general Marinela Marc.
Potrivit acesteia, la nivel ministerial, varianta „hibrid” de cursuri, de alternare a celor clasice cu școala online, are cele mai mari șanse să fie adoptată din toamnă. De asemenea, atât inspectoratul școlar cât și administrația locală din Cluj-Napoca, administrator al imobilelor în care funcționează școlile, agreează varianta reluării cursurilor din septembrie. Primarul Emil Boc a declarat de altfel, recent, că susține varianta luării deciziilor cu privire la reluarea unor activități, inclusiv a școlilor, la nivel local sau regional.
Clasele I – IV, în două schimburi
Autoritățile caută în schimb soluții pentru cei de vârste mai mici, elevii claselor I – IV, dar și pentru preșcolarii din grupa mare, pentru care varianta alternării orelor clasice cu cele pe internet este nepotrivită, a explicat inspectorul școlar general:
„Poate că la ciclul primar și la grupa mare, care urmează să meargă la școală, ar trebui să găsim soluții ca să funcționeze față în față permanent. Poate printr-o micșorare a programului și printr-o acceptare din partea cadrelor didactice de a lucra în aceeași zi cu toți copiii, de asemenea împărțiți în grupe”, a adăugat Marinela Marc.
Ministerele Educației și Sănătății analizează mai multe scenarii de reluare a activității școlare din tomnă – din 14 septembrie, când ar urma să înceapă noul an școlar.
Ovidiu Cornea
(Foto: Arhivă)