Clujul, prin vocea primarul Emil Boc, pledează pentru descentralizarea măsurilor de relaxare, începând din toamnă. Asta ar permite atât reluarea școlii, cât și a altor activități restricționate în prezent, independent de situația din alte orașe sau regiuni din țară.
Comportamentul responsabil al clujenilor poate fi un argument pentru descentralizarea deciziilor legate de pandemie, chiar dacă acum există o ușoară creștere a numărului de cazuri și la Cluj – la această oră mai puțin de 80 de clujeni fiind internați în spitalele Covid, spune primarul Emil Boc care a precizat că situația este sub control.
„Va veni toamna, eu insist și sunt un susținător al descentralizării deciziilor și în privința școlii și a restaurantelor, sau a sălilor de spectacol. Acolo unde cetățenii sunt responsabili să aibă parte de condiții de relaxare mai rapide. Suntem toți în aceeași furtună, dar nu toți în aceeași barcă. Dacă toți din aceeași barcă vâslim în aceeași direcție e firesc că vom trece mai ușor. Dacă, fiind în aceeași barcă vâslim în direcții diferite, evident că barca riscă să se scufunde. Cred că ce facem fiecare dintre noi este extrem de important pentru ceea ce înseamnă destinele orașului nostru, pentru că dacă vom reuși să menținem sub control, vom avea argumente ca să solicităm aceste măsuri care să poate fi luate și la nivel regional. Dacă nu, va trebui să stăm în aceeași furtună, să suportăm aceleași consecințe”, a spus primarul Emil Boc.
Redeschiderea școlilor, în funcție de situația din fiecare județ, susținută și de unii specialiști
Pe de altă parte, aplicarea de măsuri diferențiate în privința gestionării pandemiei în România, în funcție de evoluția de la nivel de județe sau regiuni, a fost susținută și de alți specialiști. De exemplu, profesorul Mircea Miclea susținea într-un interviu pentru EBS Radio, la începutul lunii mai, că în județele unde nu există un număr mare de cazuri, școala ar fi trebuit redeschisă.
Descentralizare în privința proiectelor cu bani UE
Trebuie precizat că un pas înspre transferarea unor responsabilități la nivel regional a fost făcut recent, în privința modului de accesare a banilor europeni. Astfel, Parlamentul a adoptat o Lege prin care gestionarea fondurilor europene ar urma să fie transferată de la autoritățile centrale la agențiile de dezvoltare regională. Proiectul a rămas în faza de stand-by pentru promulgare, de către președintele Klaus Iohannis, respectiv pentru publicarea în Monitorul Oficial.
Ovidiu Cornea