Autoritățile clujene pregătesc revenirea elevilor în bănci, în condiții de siguranță. Sănătatea elevilor este prioritară, dar prezența fizică la școlă este și ea foarte importantă.
Autoritățile vor ca elevii claselor 0-4, respectiv cei din anii terminali, de la gimnaziu și liceu, să poată să meargă zilnic la școală. Restul elevilor vor alterna o săptămână de prezență fizică la școală, cu una de cursuri online, a spus primarul Emil Boc în cadrul ședinței Consiliului Local de joi.
„Dorim ca, în condiții de siguranță, cât mai mulți copii să meargă la școală. E în această ordine: siguranța copiilor și mers la școală. Pentru că nu se poate face educație fără școală, inclusiv prin prezența elevilor acolo”, a spus edilul.
El a adăugat că prin mai multe alocări bugetare au fost asigurate cele necesare școlilor, rămânând ca acestea să finalizeze achizițiile.
„În ultima rectificare bugetară, din 3 august, am alocat 3 milioane de euro pentru tot ce înseamnă învățământul digital online, camere, laptopuri, microfoane, căști, tot echipamentul necesar ca în clasă să se desfășoare lecția, iar cel de acasă să aibă aceeași informație ca și cum ar fi în clasă. Am pus bani pentru dezinfecția curților școlilor pe care o va face Primăria, am alocat bani în fiecare buget al școlilor, să aibă pentru dezinfectanți și pentru toate echipamentele necesare. Inclusiv prin rectificarea de buget de astăzi am mai completat acolo unde am mai avut solicitări, pentru dezinfectanți sau achiziții administrative, am mai completat pentru ca toate școlile să își poată începe activitatea din 14 septembrie”, a spus Emil Boc.
Potrivit autorităților locale, toate școlile din Cluj-Napoca au acces la internet, iar în luna aprilie peste 2.000 de tablete de tip smartphone au fost distribuite elevilor care aveau nevoie.
Separatoare de plexiglas în unele clase
La Școala „Ion Agârbiceanu”, din Mărăști, unde învață aproximativ 1.500 de elevi, sala multifuncțională și cea de mese au fost transformate în spații unde se vor ține cursuri. Chiar și așa, o parte din elevii claselor 1-4 vor veni la școală în două schimburi.
„Dacă de exemplu clasa are 24 de elevi, vom avea panouri de plexiglas astfel încât să intre într-un singur schimb, iar unde sunt 30-32 de elevi, vom împărți clasa în jumătate. Pentru cadrele didactice sunt cumpărate viziere, sunt măști, în curs de achiziție, urmează să ajungă. Intrarea se va face pe căi de acces diferite, astfel încât la o cale de acces să fie arondate 2 corpuri de clădire, iar ieșirea se face pe strada Anina, astfel încât circuitul să fie unul funcțional”, a declarat pentru EBS Radio Paula Balica, directorul instituției de învățământ.
Aceasta a precizat că se încearcă păstrarea strictă a prevederii din Ordinului Ministerului Sănătății, „o clasă de elevi = o sală de clasă”, chiar dacă asta presupune a-i priva de accesul în laboratoare, la unele ore.
Potrivit celui mai recent proiect al Minsterului Sănătății, copiii și dascălii vor purta mască de protecție, iar în sălile de clasă trebuie asigurată distanța de un metru între elevi sau instalarea unor separatoare. Pe de altă parte potrivit unei ordonanțe, Consiliul de Administrație al școlii poate propune, în funcție de evoluția epidemiologică, desfășurarea activității didactice în mediul virtual.
Ovidiu Cornea