Președintele României a anunțat că starea de urgență va fi prelungită cu încă o lună

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va emite un decret prin care starea de urgență va fi prelungită cu încă o lună.

„Sunt lucruri care se mișcă, dar trăgînd linie am ajuns la concluzia că e nevoie de prelungirea stării de urgență”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că, deși numărul de îmbolnăviri nu crește ca în alte țări, nu suntem la vârful epidemiei și în niciun caz nu este momentul să ne relaxăm.

„O primă concluzie ar fi că în comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane afecate de epidemie nu a fost așa mare cum am observat de exemplu în țări unde avem mulți români, mă gândesc la Italia, la Spania. Acest lucru vine din faptul că din timp am luat măsuri foarte ferme. Trebuie să vă avertizez foarte clar: nu este momemntul să ne relaxăm. În niciun caz nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți experții, toți medicii ne spun că evoluția epidemiei în continuare depinde de felul în care respectăm indicațiile autorităților. Dacă respectăm indicațiile – evităm contactul și așa mai departe -, este posibil să nu avem o creștere foarte mare. Dacă nu le respectăm, este posibil să ajungem în scenarii cum le-am văzut, din păcate, în țările pe care tocmai le-am menționat”, a spus Klaus Iohannis.

Decretul privind prelungirea stării de urgență în România, cu încă o lună, va fi emis de președinte săptămâna viitoare. „Această perioadă este absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control”, a mai spus șeful statului.

Noi echipamente pentru cadrele medicale și forțele de ordine, dar și măști pentru populație, vor ajunge în țară

„O veste bună: la început, se știe că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecție – măști, combinezoane, ventilatoare. Iată că avem deja primele rezultate semnificative ale măsurilor luate de Guvern. În acest fel, primim încă în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, aproximativ 5 milioane de măști de protecție pentru forțele de ordine – jandarmi, polițiști -, aproximativ 8 milioane de măști care vor ajunge la populație. Vor veni în zilele imediat următoare aproximativ 500.000 de combinezoane de protecție pentru medici și personalul medical. Iată că sunt lucruri care se mișcă”, a spus președintele Klaus Iohannis.

O echipă de medici și asistenți români pleacă în Italia

În semn de solidarotate, România va trimite în Italia o echipă de medici și asistenț medicali.

„România va trimite o echipă de medici și asistenți medicali în Italia. Ei vor merge acolo, în zona Milano, vor pleca cel târziu mâine. Este o echipă formată din 11 medici și șase asistenți medicali”, a mai spus președintele.

Președintele a vorbit și despre rectificarea bugetară care se pregătește în aceste zile

„Prin această epidemie, avem o criză care nu este, din păcate, doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care afectează întreaga economie, care va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare o creștere, probabil semnificativă, a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți, pe de altă parte, în sectorul de sănătate publică. Este nevoie de bani destul de mulți pe partea de asistență socială, șomajul tehnic, șomajul. Toate trebuie plătite. În acest fel, vom avea o situație complicată a bugetului. Însă este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine și va trebui Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schimbări pe următoarele luni de zile, ci va fi nevoie să se reevalueze și veniturile, care sunt în scădere, dar și cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creștere, și în acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”, a mai spus președintele României.

 

Sursa foto: presidency.ro

 

Ne poți asculta și aici: