Lucrările de modernizare de la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj ar urma să fie gata până în decembrie, anunță autoritățile locale.
Astfel, elevii care au fost mutați în urmă cu un an în alte unități de învățământ se vor întoarce la școala de care aparțin.
Lucrările la „Coșbuc” au început încă din 2017, cu consolidarea unor corpuri de clădire, după care, începând cu anul trecut s-a trecut la modernizarea imobilelor, suportate din bani elvețieni.
Consiliul Local a aprobat în ultima ședință o suplimentare de fonduri cu peste 500.000 de lei, pentru ca lucrările să fie duse la bun sfârșit.
„Lucrările sunt într-un ritm de altert. La începutul anului am crezut că le vom termina abia în 2020, dar se pare că sunt gata lucrările într-o perioadă mai scurtă de timp și atunci trebuie să putem face plata. Acolo sunt două reabilitări, una care a fost făcută pe fonduri elvețiene și cea de-a doua este partea de consolidare, care a fost făcută cu bani de la bugetul local. Din discuțiile pe care le-am avut, undeva un termen, să spun, realist ar fi ca în data de 1 Decembrie copilașii să se poată întoarce la Coșbuc”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.
Lucrările ar fi trebuit finalizate, de fapt, mai devreme, dar cel mai probabil copiii relocați în alte unități de învățământ se vor putea întorce la școala lor de la începutul anului viitor.
„Lucrările la Colegiul Național George Coșbuc ar fi trebuit să fie finalizate în vara aceasta, iar copiii să revină în clasele lor. Din păcate, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Ei învață la Colegiul Tehnic de Construcţii Anghel Saligny și la Seminarul Teologic Ortodox și clasele vor funcționa acolo până la finalizarea corpurilor A1, A2 și B. Sigur că mutarea a perturabat activitatea, dar pe de altă parte nu poți să faci investiții de anvergură fără să se întâmple acest lucru”, a spus inspectorul școlar general Valentin Cuibus.
Lucrările de consolidare și modernizare la trei corpuri de clădire ale Colegiului „George Coșbuc” au presupus refacerea sistemelor de termoizolație și încălziere.
Proiectul a beneficiat de o finanțare elvețiană în valoare de peste 6 milioane de lei, sumă care a acoperit lucrări și la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”. La aceasta, Primăria clujeană a adăugat o alocare de aproape 3 milioane de lei, care a inclus co-finanțarea și cheltuielile neeligibile.
Ovidiu Cornea