Primăria clujeană, pe plus cu 170 de milioane de lei în anul pandemiei. Primar: „Sunt esențiali în utilizarea fondurilor europene”

Aproape 170 de milioane de lei au rămas necheltuiți din bugetul Primăriei Cluj-Napoca din anul 2020. Banii urmează să fie incluși în bugetul local pe 2021 al municipalității, pentru susținerea financiară a unor noi investiții, în special din bani europeni.

Modernizarea străzii Ferdinand este unul din proiectele finanțate cu bani europeni, din oraș. FOTO / Facebook

 

Excedentul de anul trecut acumulează în fapt bani neutilizați și în anii precedenți, potrivit reprezentanților Primăriei clujene. Spre exemplu, sunt fercvente cazurile când municipalitatrea prevede un anumit buget pentru o investiție, iar valoarea contractului de realizare a acestuia  să aibă o valoare mai mică, a explicat pentru EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

Surplusul financiar rămas de anul trecut are un rol esențial în derularea proiectelor finanțate din fonduri comunitare, care presupun decontarea ulterioară din fonduri comunitare a cheltuileilor.

„Este cea mai importantă știre pozitivă, pentru că acest excedent este un fel de fond de rulment pe care îl folosim pentru utilizarea banilor europeni. Dacă nu am avea acești bani, ar trebui să luăm de la asistență socială, de la drumuri, de la educație, de la costul per elev, să punem bani pentru fonduri europene, pentru că la fonduri europene, știți, mai întâi cheltuim și apoi ni se rambursează. Anul trecut, 202 milioane de lei am adus din fonduri europene.  Acum avem 167 de milioane, pe care îi utilizăm pentru a plăti lucrările pe fonduri europene, ca la final de an iarăși să îi primim. Acest excedent ne permite, pe de o parte, să continuăm viața în oraș, cu prioritățile noastre, școli, grădinițe, creșe, investiții altele decât pe fonduri europene și în același timp să putem și aduce bani gratis în țară, dar banii aceștia mai întâi trebuie să îi pui apoi ți se rambursează”, a explicat primarul Emil Boc, în ședința Consiliului Local de astăzi.

Proiectul direcționării excedentului de peste 167 milioane de lei din anul 2020 către bugetul de dezvoltare din acest an a fost votat în unanimitate de către consilierii locali.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: