Primarul Emil Boc: „Impactul coronavirus pe bugetul Clujului este de 7,5 milioane de euro!”

Aproximativ 7,5 milioane de euro sunt costurile suportate până acum de Consiliul Local Cluj-Napoca pentru măsurile luate împotriva răspândirii noului coronavirus, la nivel local.

Cei mai mulți bani au fost alocați, prin rectificări bugetare, pentru costurile cu carantinarea persoanelor sosite din zone roșii în județul Cluj, aproape 2 milioane de euro, respectiv pentru dezinfectarea blocurilor și montarea de dispozitive speciale în acest sens,  aproape 1,5 milioane de euro.

De asemenea, de la debutul pandemiei, alte aproape 1,5 milioane de euro au fost alocate suplimentar, în mai multe rânduri, Spitalului Municipal Clujana. Pe lângă alocări anterioare de bani pentru cumpărarea de echipamente medicale și plata cazării cadrelor medicale de aici, doar azi au fost alocați încă aproape 300.000 de euro (1,4 milioane de lei) pentru suplimentarea fondurilor necesare achiziției de ventilatoare mecanice, respectiv acordarea de indemnizații de risc pentru cadrele medicale.

Totodată au fost alocați și 320.000 de euro pentru achiziția de tablete necesare pentru mai bine de 2.000 de elevi care nu au acces la tehnologie, pentru ca aceștia să poată participa la cursurile școlare online.

„Două treimi dintre bani ar trebui să îi recuperăm!”

În paralel cu costurile suportate, municipalitatea a avut în martie 2020 venituri fiscale din taxe și impozite plătite pentru salariații din oraș cu aproximativ 1,5 milioane de euro mai mici (peste 7 milioane de lei).  În aceste condiții, impactul bugetar total ajunge astfel la circa 7,5 milioane de euro, ceea ce a pus o presiune mare pe bugetul local, însă o parte dintre sume ar putea fi recuperate ulterior, a spus primarul Emil Boc, în deschiderea ședinței de Consiliu Local de astăzi.

„Tot ce plătim pentru carantină ar trebui să plătească la un moment dat Ministerul Sănătății, și partea de bani care vizează sprijinul și ajutorul pentru medici ar trebui să fie returnați. Și să sperăm că și o parte din banii care i-am alocat pentru echipamente medicale vor fi returnați pe fonduri europene. Dar mai întâi acești bani trebui să îi ai, să îi plătești ca să poți să îi returnezi și să îi aduci înapoi în bugetul local. Este o perioadă bugetară complicată, pentru a putea face față la toate aceste cheltuieli. A trebuit să modificăm foarte multe capitole, pentru a ne putea păstra în limitele funcționării orașului, de asigurare a serviciilor de bază, salubritate, iluminat public și alte cheltuieli care țin de asigurarea funcționării sistemului de sănătate și de siguranță publică”, a spus Emil Boc.

„În principiu, două treimi din acești bani ar trebui să îi recuperăm”, a răspuns edilul, la o întrebare adresată pe această temă de liderul consierilor PSD, Dan Morar.

Costurile, 5% din totalul bugetului de investiții

Cei 7,5 milioane de euro pentru cheltuieli legate de lupta împotriva noului coronavirus reprezintă aproximativ 5 procente din bugetul total de investiții al municipiului, care este de aproximativ 145 de milioane de euro, din care aproximativ 75 de milioane de euro din fonduri de la bugetul local, iar 70 de milioane de euro bani europeni, potrivit municipalității.

Ovidiu Cornea

Sursă Foto: Facebook/Municipiul Cluj-Napoca

 

Ne poți asculta și aici: