Primul liceu românesc din Cluj serbează 100 de ani de existență

Colegiul Național „George Barițiu”, inaugurat în 19 octombrie 1919, din ordinul Consiliului Dirigent din Cluj, serbează Centenarul.

Cei 100 de ani de funcționare a liceului vor fi marcați printr-o festivitate care va avea loc vinerea viitoare la Casa de Cultură a Studenților, unde vor fi prezente mai multe generații de absolvenți.

Liceul a funcționat inițial pe actuala stradă George Barițiu, până în anul 1950, după care s-a mutat la adresa din prezent, pe strada Emil Isac.

„Anul acesta, în data de 19 octombrie, celebrăm 100 de ani de la făurirea primului liceu românesc de băieți. Pentru că în perioada interbelică era licee de fete și licee de băieți. Dar accentuez, este primul liceu românesc. Însemna foarte mult pentru că aici aveam o școală primară, cea de pe str Napoca, care era confesională, patronată de greco-catolici și mai era încă o școală primară românească în Mănăștur, tot greco-catolică”, a declarat profesorul de istorie Vladimir Bogosavlievici, cadru didactic în cadrul instituției.

Și alte licee clujene sărbătoresc în acest an 100 de ani de la înființare.

Este vorba de Colegiul Național „George Coșbuc”, primul liceu de fete din oraș, și de Colegiul „Emil Racoviță”.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Facebook/Colegiul Baritiu

Ne poți asculta și aici: