Rampa de gunoi de la Pata Rât se închide într-o lună

Vechea rampă de gunoi a Clujului, de la Pata Rât, ar urma să se închidă într-o lună, anunță reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Autoritățile județene au anunțat că lucrările de închidere a vechii rampe de gunoi a județului au înaintat, iar până la finalul lunii viitoare se vor finaliza.

Închiderea rampei de la Pata Rât a fost îngreunată de alunecarea deșeurilor și scurgerea de levigat, astfel că au fost necesare lucrări speciale de consolidare a depozitului neconform, care a inclus și construcția unui zid protector.

„Odată cu închiderea vechii gropi de gunoi de la Pata Rât, Clujul iese de pe lista rampelor monitorizate prin procedură de infrigment (declanșată de Comisia Europeană, n.red.). Am închis deja rampele de la Huedin, Dej și Gherla, mai rămâne în procedură de închidere rampa de la Câmpia Turzii, care este în afara procedurii de infrigment. Deci vestita rampă de la Pata Rât, care a fost timp de 60 de ani folosită de județul Cluj, de municipiul Cluj-Napoca, va fi închisă după mulți ani de prelungiri și amânări, în această toamnă. În maximum o lună vom avea închisă și această rampă”, a declarat pentru EBS Radio președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Președintele forului județean a ținut să precieze că la ora actuală, în documente, termenul de închidere al rampei neconforme este anul viitor, după ce CJ a obținut re-fazarea proiectului Sistem Integrat de Management al Deșeurilor, un proiect finanțat și cu bani europeni.

„Banii europeni nu vor fi pierduți. Atât închiderea rampei, cât și prima celulă de la Centrului de Management Integrat al Deșeurilor au primit noi termene de finalizare pentru anul viitor, dar în ambele cazuri cred că vom termina mai repede”, a adăugat Alin Tișe.

Lucrările de realizare a zidului de 700 de metri și o înălțime de 3,5 metri au început în septembrie anul trecut, cu termen de finalizare un an.

Intervenția urmează să includă și protejarea pârâului Zăpodie, în pericol de infestare ca urmare a alunecărilor de teren și a scurgerii de levigat. De altfel, forul județean a fost amendat în mai multe rânduri, începând cu 2015 de către Garda Națională de Mediu pentru scurgerea de levigat în pârâul amintit.

 

Ovidiu Cornea

 

Citește și:

S-a lansat licitația pentru noul sistem de salubrizare

 

 

 

Ne poți asculta și aici: