Refacerea fațadei Muzeului de Artă din Cluj, gata luna viitoare cu bani în plus de la bugetul județului

Lucrările de reabilitare a fațadelor Palatului Bánffy, care găzduiește Muzeul de Artă, ar urma să fie gata la mijlocul lunii viitoare, susține conducerea instituției. Consilierii județeni au suplimentat joi, cu 1 milion de lei, printr-o rectificare bugetară, suma prevăzută în acest an pentru modernizarea muzeului.

(Foto: EBS Radio / Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 31 iulie 2020)

 

Valoarea lucrărilor finanțate în acest an ajunge astfel la 1 milion și jumătate de lei. Castelul baroc din centrul Clujului a intrat de anul trecut într-un amplu proces de refacere. A fost restaurată atât fațada dinspre Piața Unirii, cât și cea dintr-o curte interioară, care va fi deschisă în premieră publicului. Lucrările vor fi gata la mijlocul lunii viitoare, spune directorul Lucian Nastasă Kovacs:

„Lucrările de restaurare sunt extrem de complexe pentru fațada dinspre Piața Unirii și cealaltă fațadă, din a doua curte interioară, cea care dă spre strada Bolyai și care va fi inclusă într-un circuit turistic la sfârșitul acestui an. Lucrările de restaurare sunt complexe nu numai ca zidărie, s-a lucrat foarte mult la geamuri, s-au refăcut toate gemulețele sus, de la mansardă, de la acoperiș, toate statuile au fost curățate și reconsolidate”, a declarat pentru EBS Radio directorul muzeului.

Construită la final de secol XVIII, clădirea Palatului Bánffy a fost reședință a guvernatorului Transilvaniei, iar de mai bine de 50 de ani găzduiește sediul muzeului de artă din oraș.

Ovidiu Cornea

X
X
X