Rețete anti-risipă. Cum putem salva preparatele pe care nu am apucat să le consumăm

De sărbători obișnuim să cumpărăm de patru ori mai mult decât avem de fapt nevoie. Astfel și cantitatea de alimente risipite e pe măsură. 

Există însă și rețete ingenioase prin care putem să evităm ca acestea să ajungă la gunoi. Spre exemplu, dulciurile de sărbători pot fi transformate în preparate noi. De asemenea, din pâine putem crea gustări inedite.

„Cu colțurile sau jumătățile de prăjituri rămase, încercați să faceți salam de biscuiți. O să vă facă plăcere să redescoperiți o rețetă veche. Țineți minte că din cozonac se poate face budincă de cozonac adăugând lapte, vanilie și niște ouă, dar puteți face și budincă din pâine. Din pâinea uscată mai puteți face pesmet, pesto, brioșe sărate, crutoane. Poate dacă aveți chef de o gustare, faceți niște crutoane cu ulei și verdețuri pe care să le mâncați ca pe niște chipsuri”, a explicat Camelia Gui, coordonator al programului Food Waste Combat.

Și din felurile principale putem pregăti alte preparate gustoase.

„Dacă aveți resturi de casă, încercați să le faceți bucăți mai mici și să creați mini-sandwichuri, niște shaorme. Apoi din orice resturi de legume sau carne puteți face o umplutură foarte bună de tartă, tartele fiind o chestie magică ce pot să salveze mâncare”, a precizat Camelia Gui.

Pe de altă parte, și agenții economici pot contribui la combaterea risipei alimentare. Aceștia pot salva produse prin intermediul Băncii de Alimente Cluj, care colectează și redistribuie surplusul de alimente unor persoane aflate în nevoie.

 

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: