Școlile private și centrele after school, puternic afectate de coronacriză

Închiderea instituțiilor de învățământ până la finalul anului școlar dă o lovitură puternică școlilor, grădinițelor și centrelor after school.

Dacă numeroase școli private au recurs la reducerea taxelor în această perioadă, centrele care ofereau activități copiilor după orele de curs și-au redus aproape la zero încasările.

Bianca Balea a pus pe picioare anul trecut, împreună cu alte câteva persoane, un centru after school, unde aproximativ 30 de copii pot defășura activități științifice și de profil ingineresc. Costurile cu spațiul pe care îl ocupă nu sunt mari, dar lipsa activității în noul context ar putea duce chiar la închiderea centrului.

„Sunt spații în care copiii își petreceau timpul. Au partea lor, imputul lor în educația copiilor, dar nu sunt în baza unor abonamente anule, plătești de la luna la luna. Noi, la 1 aprilie, am avut zero încasări. Unii s-au muntat online, grădinițe și solile private și alții, cum sunt cei cu spații de joacă, educative, în care se făceau workshopuri, ateliere practice, eu nu am văzut în Cluj să se fi mutat online”, a declarat Bianca Balea la EBS Radio.

La școala privată Transylvania College sunt înscriși peste 110 copii de grădiniță și peste 500 în clasele de învățământ preuniversitar. Taxele pentru cele 10 luni de cursuri, cât durează un an școlar, sunt cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro pe an, dar, acum, au fost reduse substantial.

„Am redus taxele de școlarizare, de la grădiniță până la școală, în sumă procentuală de la 50% până la 10%. Avem o taxă anuală care nu e legată de prezența fizică a unui copil în scoală, este posibil să fie plătită în 10 rate anuale. Impactul pentru noi este pe ratele din aprilie, mai și iunie”, a declarat Ruxandra Mercea, directoarea Transylvania College.

Unitățile de învățământ privat acreditate beneficiază de subvenții din partea statului, în funcție de numărul de elevi. Dacă funcționează în spații ale instituțiilor publice, ar putea primi ajutor și cu alt gen de cheltuieli.

„Unii dintre ei au mai beneficiat de anumite înlesniri, respectiv de scutirea de chirie, pentru că cele mai multe își desfășoară activitatea în spații închiriate de la administrațiile locale sau chiar în spații excedentare din unitățile de învățământ de stat. Știu că au beneficiat de astfel de înlesniri în această perioadă în care foarte multe instituții acordă astfel de scutiri de taxte, de chirie, în măsura în care se poate”, a declarat și Marinela Marc, șeful Inspectoratului Școlar Cluj.

La Cluj-Napoca funcționează un număr de 53 de instituții private de învățământ, de la grădinițe la școli postliceale. Acestora li se adaugă câteva zeci de centre after school.

 

Stirea difuzată la EBS Radio

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: