Se pregătește reorganizarea spitalelor COVID, la Cluj: Recuperare și Medicală 1 ar putea reveni la profilul inițial

Autoritățile clujene pregătesc reorganizarea spitalelor, astfel încât cele care tratează pacienți COVID, dar au alt specific de bază, să revină la profilul inițial. Este vorba despre Spitalul de Recuperare și de Clinica Medicală 1, care sunt în prezent dedicate pacienților confirmați pozitiv.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență  pregătește astfel transferul pacienților COVID din cele două spitale la clinica privată Polaris, închiriată recent de Consiliul Județean și care are o capacitate de 180 de locuri. Transferul pacienților cu coronavirus va permite preluarea din nou a pacienților care se adresau în mod obișnuit celor două unități:

„Spitalul de Recuperare are un specific mai deosebit, fiind și unitate regională care primește pacienți din foarte multe județe și va trebui să revină treptat la specificul său. Bineînțeles, clinica Medicală 1 este foarte importantă în structura Spitalului Județean, acesta este motivul pentru care încercăm să transferăm cât mai mult spre Polaris și să degrevăm aceste spitale și să revină la normal, treptat, pentru că nu se poate dintr-o dată, asta cu siguranță”, a declarat, pentru EBS Radio, prefectul Mircea Abrudean.

Transformat în spital COVID

Spitalul de Recuperare este singura unitate publică din Transilvania care integrează serviciile de recuperare cu alte specialități medicale, sub forma unei unități multidisciplinare. În ultima lună, acesta a tratat peste 100 de pacienți Covid, peste 20 dintre ei fiind internați în prezent. Cu toate acestea,  spitalul și-a suspendat alte activități medicale, inclusiv cea de ambulatoriu, potrivit Ordinelor emise de la nivel central cu privite la regimul spitalelor care tratează pacienți COVID.

Pe de altă parte, deși capacitatea spitalului este de peste 400 de paturi, conform normelor în vigoare, care prevăd cel mult doi pacienți în cameră și baie proprie, acesta ar putea trata “doar” 180 de pacienți infectați cu noul coronavirus.

Liste de așteptare

Numeroșii pacienți non-COVID aflați în îngrijirea medicilor Spitalului au fost consiliați doar telefonic în această perioadă, spune managerul Sanda Patrichi:

„Spitalul este multidisciplinar, cu mai multe tipuri, mai multe specialități de servicii medicale: cardiologie, neurogologice, balneologice, ortopedie, chirurgie plastică, servicii de interne, reumatologie. Pe toate specialitățile noastre existau liste de așteptări. În momentul în care revenim la activitatea anterioară reluăm activitatea cu pacienții și programarea lor”, a spus, pentru EBS Radio, Sanda Patrichi.

O parte din personal, în șomaj tehnic

Spitalul de Recuperare are aproximativ 500 de angajați, fără rezidenți, dintre care aproximativ 400 au fost integrați în activitatea dedicată sau conexă pandemiei. Astfel, o parte din personal a intrat în șomaj tehnic:

„Personalul specific bazei de tratament, a cărui activitate pe perioada secției COVID a fost suspendată, a intrat într-adevăr în suspendarea contractului de muncă. Exemplul cel mai simplu vizează maseur-ul, care nu avea obiectul activității, nu putea fi redistribuit. O altă parte a personalului este cea care, prin vulnerabilitatea stării de sănătate, nu putea fi implicată în activitate COVID, în urma evaluării medicului de medicina muncii. În schimb, acolo unde a fost posibil, personalul din ambulatoriul spitalului a fost redistribuit pe secții și a continuat activitatea”, a menționat Sanda Patrichi.

După reorganizarea spitalelor de la nivel județean, în lupta COVID ar urma să rămână doar Spitalele de Boli Infecțioase și de Boli Pulmonare.

Situația pacienților ATI, în discuție

Pe de altă parte, o situație aparte o reprezintă cazul pacienților din secțiile de terapie intensivă, inițial clinica Medicală 1 fiind dedicată acestui specific –  40 de locuri de terapie intensivă au fost amenajate aici. La bază, Medicală 1 asigură servicii medicale în patru specializări: Cardiologie, Medicină Internă, Gastroenterologie și Cardiologie Intervențională.

În condițiile în care acum, 17 pacienți sunt tratați în locuri ATI la Cluj, iar Spitalul de Boli Infecțioase dispune de aproximativ 20 de locuri, iar cel de Boli Pulmonare de altele 5, acestea ar putea asigura singure necesarul din acest moment.

O decizie va fi luată însă până la finalul săptămânii, potrivit autorităților. Grupul Tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj urmează să aibă mâine o întâlnire pe această temă.

Adaptarea schemei spitalicești va depinde însă și de evoluția epidemiologică din următoarea perioadă.

Ne poți asculta și aici: