Siguranța elevilor din mediul rural, în atenția autorităților. Microbuzele școlare sunt insuficiente pentru numărul mare de copii care trebuie transportați

Autoritățile clujene caută soluții pentru ca transportul elevilor din mediul rural la școală să fie cât mai sigur.

Chiar dacă niciun astfel de mijloc de transport nu a fost implicat în vreun incident rutier în anul școlar precedent, șoferii spun că unele mașini au nevoie de îmbunătățiri. De asemenea, ei cred că ar fi utilă prezența unui însoțitor în timpul călătoriei.

„Nu sunt suficiente locurile pentru transportul elevilor, ne trebuie mașini mai mari. Și atunci normal că nu va mai trebui să zică poliția că îmi dă 9.000 de lei amendă, sau 12.000, atât a spus ultima dată. E responsabilitatea mea, dar nu pot să zic: de mâine gata, iat atâția copii cate locuri sunt”, a spus un șofer, care a precizat că intervin apoi și părinții ai căror copii nu ajung acasă de școală la ora stabilită.

„La microbuzele din 2015 există un pericol mare la ușile din spate. Copiii pot ajunge la mânerele de deschidere a acestora foarte ușor. Ar fi o soluție montarea unui scaun în spate, ca să nu aibă acces la ușă”, a spus un alt șofer care transpotă elevi la școală și înapoi acasă.

Polițiștii le-au cerut șoferilor de microbuze școlare să respecte cu strictețe legislația rutieră, astfel încât copiii pe care îi transportă să nu fie niciodată în pericol.

„Răspunderea în cazul transportului de persoane este a conducătorului auto, cu privire la numărul de peroane pe care le transportă, condițiile în care le transportă, dacă vehicului indeplinește sau nu condițiile legale, practic el este cel care decide să plece sau nu într-o cusrsă. Conducătorii acestor microbuze școlare spun de multe ori că li se cere de către primării sau conducerile unităților școlare să comită, să spunem, abateri. Ei trebuie să înțeleagă că până la urmă ei sunt cei care se află la volan, nu directorul școlii sau primarul”, a declarat pentru EBS Radio purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj, Traian Morar.

Mai mult, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj vrea să înnoiască flota de microbuze școlare. Astfel, se vor achiziționa câteva zeci de autovehicule, unele cu capacitate mai mare. Scopul este ca microbuzele școlare să-i poată transporta pe toți elevii.

„Toate problemele care au fost ridicate de șoferii microbuzelor le voi discuta cu directorii de școli și eu cred că se va găsi o soluție, respectiv să fie neapărat un însoților în fiecare microbuz. Iar programele la școli se pot face fără nicio problemă pentru ca fiecare elev, după terminarea cursurilor, să nu aștepte o oră sau 10 minute să urce în microbuz și să ajungă acasă”, a precizat și inspectorul școlar adjunct, Torok Zoltan.

În prezent, în județul Cluj, peste 130 de microbuze asigură transportul elevilor din mediul rural la școală.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: