Spațiile găsite de școlile clujene pentru noul an școlar: containere modulare, săli de sport și de conferințe, transformate în clase

Școlile clujene sunt nevoite să găsească soluții speciale pentru a asigura spațiile necesare elevilor la început de an școlar. Măsurile de distanțare fizică necesare au determinat unele instituții să transforme în clase sălile de mese sau de sport.

La cea mai populată instituție de învățământ din oraș, Liceul Onisifor Ghibu, din cartierul Grigorescu, care are peste 2.000 de elevi, cursurile se vor desfășura în 3 intervale orare. Însă doar elevii din clasele pregătitoare și cele de a XII-a vor merge la cursuri față în față. Pentru liceenii din an terminal a fost pregătită o clădire adiacentă, care aparține Inspectoratului Școlar Județean.

„Orele vor începe la 7 dimineața la gimnaziu și liceu și se vor încheia la 7 seara, iar clasele de a XII-a vor fi prezente pentru că elevii au nevoie de prezența profesorilor și trebuie să participe toți pentru că au de dat un Bacalaureat. Vor fi repartizați, 2 clase, la Centrul de Excelență, unde sălile sunt mari, cu o capacitate de câte 100 de locuri, se respectă distanțarea socială. A treia clasă de a XII-a va rămâne în școală, dar va fi împărțită în 2 săli”, a explicat pentru EBS Radio directoarea liceului, Monica Bereș.

Spații modulare pentru 2 clase

Școala Ion Agârbiceanu din Mărăști, cu 1.500 de elevi și nu mai puțin de 10 clase pregătitoare în acest an, a achiziționat 6 containere modulare care vor găzdui 2 săli de clasă. Acestea vor putea deveni funcționale din 1 septembrie.

„Pe lângă sala de mese și cea multifuncțională (devenite săli de clasă, n.red.) am achiziționat și 6 containere modulare. Gândiți-vă că o sală de clasă are 45-48 de metri pătrați, un container are suprafața mult mai mică, de asta pentru 2 săli de clasă, ca să respecți și distanțarea și 2 grupuri sanitare și un hol mic în față, a fost nevoie de 6 containere. E impropriu spus containere, mai degrabă spații modulare, pentru că vor avea toate dotările, încălzire și racordare la sistemul de apă-canal. Copiii vor avea toate condițiile”, a spus directoarea Paula Balica.

Sală de clasă în fosta sală de sport

Măsurile de distanțare și suplimentarea numărului de clase au dus la transformarea de spații și la școala Octavian Goga (foto), din Mănăștur, care are peste 700 de elevi.  Aici conducerea unității de învățământ vrea să organizeze toate cursurile față în față.

„Aveam o sală de sport improprie, aia am transformat-o în sală de clasă, un laborator de informatică, ne-am transformat spațiile, neputând să le utilizăm la lecții zi de zi, le-am transformat în săli de clasă. Am vrut să facem toate cursurile față în față, dar așteptăm să știm exact cerințele. Suntem pregătiți pentru toate variantele”, a declarat la EBS Radio , a directorul școlii, Darius Chiș.

Planurile instituțiilor de învățământ vor fi definitivate, însă, după publicarea normelor finale. Potrivit celor mai recente declarații ale Ministrului Educației, fiecare școală va decide cum va desfășura cursurile, dar va avea nevoie de avizul autorităților sanitare și de învățământ, precum și de aprobarea finală a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: