Specialiști în sănătate publică, despre pandemia Covid-19: Contează enorm să respectăm tot ce știm că previne răspândirea infecției

Marius Ungureanu și Răzvan Cherecheș, specialiști în sănătate publică, au vorbit la EBS Radio despre responsabilitate și măsuri care trebuie luate în această perioadă.  

Marius Ungureanu și Răzvan Cherecheș în studioul EBS Radio. Foto: Tiberiu Crișan

 

Marius Ungureanu și Răzvan Cherecheș de la departamentul de Sănătate Publică din cadrul Facultății de Științe Politice și Administrative a Universității Babeș-Bolyai au vorbit despre momentele prin care trece acum omenirea, după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pendemia Covid-19.

Cei doi spun că e important ca toată lumea să înțeleagă că suntem cu toții responsabili și că la un moment dat vom ajunge cu toții să fim infectați cu acest virus. De aceea e foarte important ca nimeni să nu ignore regulile, pentru că riscă să își infecteze chiar ei părnții și bunicii.

„Contează enorm să respectăm ceea ce știm că previne răspândirea infecției. Și cred că aici este foarte important așa cum spuneam să luăm toate măsurile care să ducă la împiedicarea răspândirii virusului – adică distanțare socială, renunțare la călătorii, renunțare la interacțiuni fizice. Am văzut în media că se întâmplă ca oamenii să nu declare că au călătorit sau au simptomatologie și nu stau acasă sau nu respectă măsura autoizolării. Așa că cel mai important este să fim responsabili”, a spus Marius Ungureanu la WakeUp Cluj, emisiune moderată de Tiberiu Crișan.

De asemenea, cei doi au vorbit despre măsurile de-a dreptul draconice care ar trebui luate pentru a limita pe cât posibil răspânidrea virusului. Sunt suficiente măsurile luate până acum?

„Nu e suficient. Ar trebui mers și mai departe, să decidă închiderea cluburilor, cinematografelor, închiderea oricăror maniferstări religioase. Deci orice loc în care oamenii se adună ar trebui închis complet. Nici cu autobuzul nu este recomandat să circulăm. Acum toată lumea ar trebui să meargă pe jos. Și oamenii ar trebui să înțeleagă că ăsta e un început și că societatea noastră se va transforma la nivel global ca urmare a coronavirusului. Multe se vor transforma și foarte mult din activitate trece în online pentru că nu avem de ales”, a spus

Răzvan Cherecheș.

El a mai vorbit și despre faptul că este foarte important să îi protejăm pe cei mai vulnerabili și să nu suprasolicităm personalul medical.

„Cei mai vulnerabili sunt bătrânii din familia noastră și cei cu probleme imunitare. Dar cei care îi vor îmbolnăvi vom fi noi. Din moment ce avem o pandemie, mai devreme sau mai târziu vom ajunge cu toții infectați. Toată ideea este să amânăm rata de infecție astfel încât spitalele să facă față atunci când pacienții ajung acolo, să nu ajungem în situația Italiei să alegem cine trăiește și cine moare, a spus Răzvan Cherecheș.

 

Ne poți asculta și aici: