Start la clasa de fotbal fete de la Cluj, o premieră națională. „Putem face performanță, depinde doar de noi!”

Noul an școlar aduce o premieră națională în învățământul și sportul din Cluj. Astfel, la Liceul cu Program Sportiv (LPS) a fost inaugurată prima clasă a IX-a de fotbal pentru fete, din România.

Cele 16 fete care încep liceul într-o clasă dedicată lor provin din mai multe orașe din Transilvania, dar și din alte regiuni ale țării. Toate visează însă la o carieră în fotbalul feminin, în expansiune la nivel internațional, dar și în România.

La nici 15 ani, Adina Borodi, din Baia Mare, joacă deja în echipa de senioare a campioanei României la fotbal feminin, Olimpia Cluj. De altfel, în ultima etapă din Liga Națională, a reușit să înscrie două goluri în victoria echipei sale cu Selena Bacău, scor 9-0.

„Am început fotbalul acum cinci ani jumătate, făcea o colegă din clasă fotbal și am zis să încerc și eu. Nu mă gândeam că o să ajung la Cluj sau că o să fac de performanță. Sunt la Olimpia Cluj de trei ani și anul acesta s-a înființat Centrul Olimpic și am fost aleasă”, povestește Adina.

Visul său? „Să ajung la naționala mare de senioare, să joc și să ajung la un club bun din străinătate. Este un lucru bun că putem face performanță. Să ajungem undeva și cineva, depinde doar de noi”, spune tânăra, care a mai punctat că băieților li se pare ciudat, într-un fel, să le vadă driblând pe teren. „Dar pe de altă parte ne sprijină, nu ne judecă sau ceva și câteodată jucăm împreună”, a mai spus Adina.

Patricia Trifa din Brad, județul Hunedoara, este de doi ani la Cluj și a studiat la Școala „Iuliu Hațieganu”, până să facă pasul spre LPS și Centrul Olimpic.

„Joc fotbal din 2015, am jucat cu băieții prima dată, apoi m-au selectat la Olimpia și am venit aici. Mi-ar plăcea să ajung la echipa națională de senioare și să îmi găsesc un club foarte bun în străinătate, la un moment dat”, își detaliază visurile tânăra, hotărâtă să se concentreze pe fotbal, dar dornică să acorde atenție și școlii.

„Îmi place aici cu fetele, ne înțelegem bine, este o atmosferă frumoasă”, a adaugat Patricia. De altfel, fetele care alcătuiesc noua clasă au și efectuat deja, la finalul lunii august, un cantonament de pregătire la Praid.

Daiana Oneț, care este din Carei și Valentina Chelariu, care este din Cristești, județul Iași, s-au mutat doar în acest an la Cluj.

„Jucam fotbal în spatele blocului, cu prietenii, de când eram mica, la grădiniță. M-am dus la școală și m-am dus la echipă de fotbal, acolo, la mine în Carei, unde am jucat cu ei vreo trei ani, apoi m-au văzut cei de la Baia-Mare și am mers acolo, m-am mutat. O să fie greu cu școală și cu antrenamente, dar vreau să fac fotbal de performanță, să fiu la o echipă din străinătate”, povestește Daiana.

Valentina vine de departe, tocmai din județul Iași, dar și-a urmat pasiunea.

„Jucam cu băieții fotbal pe terenul de la școală și o fată mi-a zis că mă descurc bine, apoi am fost la CSM Pașcani și am jucat acolo. Eu nu am știut despre acest liceu, dar domnul antrenor de la mine de acolo mi-a făcut o propunere și am acceptat-o”, relatează eleva.

Fetele vor fi pregătite pentru performanță de un staff de specialitate

Clasa de fotbal feminin de la Cluj se suprapune, practic, cu Centrul Național Olimpic, din care mai fac parte alte nouă sportive, din clasele a VIII-a și a X-a. Fetele vor avea chiar și două antrenamente zilnice.

„Sunt mai multe categorii de fete care au venit la Centrul Național de Pregătire. Sunt fete legitimate la cluburi de la Pașcani, de la Baia-Mare, de la Cluj, de la Timișoara, sunt fete care nu am mai jucat nicăieri și care au venit recomandate de profesorii din țară, de antrenori. La fotbalul feminin, dacă ne uităm în spate, pe măsură ce trece timpul, numărul de cluburi a crescut, numărul practicantelor acestui sport a crescut”, punctează dirigintele clasei de fotbal fete de la LPS Cluj, Teodor Papuc.

Centrul Olimpic de la Cluj și clasa de fotbal feminin au fost înființate în cadrul unui parteneriat între Federația Română de Fotbal și Liceul cu Program Sportiv. Fetele selectate vor face pregătire centralizată, cu un staff de specialitate și beneficiază de masa și cazare. De asemenea, ele vor pot evolua în continuare și la cluburile la care erau legitimate înainte de a fi selectate.

 

Ovidiu Cornea

 

Citește și:

FOTO | O elevă din Cluj uimește prin performanțele la școală și fotbal

 

X
X
X